Суд відсторонив від посади очільника Національної академії аграрних наук
Агрополіт

Київський апеляційний суд 28 квітня відсторонив від посади керівника Національної академії аграрних наук Ярослава Гадзала. Його підозрють у скоєнні корупційного злочину, повідомляє пресслужба Нацполіції.

Правоохоронці подали до суду клопотання про обрання директору НААН запобіжного заходу — тримання під вартою та відсторонення від посади.

Слідчі Нацполіції підозрюють, що директор сприяв призначенню на посаду керівника одного з держпідприємств, що входять у структуру НААН.

У відповідь новопризначений керівник мав не перешкоджати укладанню договорів між держпідприємством та суб’єктами господарської діяльності, на які йому мали вказати.

Також слідчі вважають, що Гадзало сприяв зарахуванню цієї ж людини до списку претендентів на заміщення вакансій академіків.

За свою допомогу підозрюваний, на думку поліції, отримав «подяку» — елітний позашляховик.

Гадзала підозрюють у вчиненні правопорушення за ч. 3 ст. 368 ККУ. Чиновнику загрожує ув’язнення від п’яти до десяти років, позбавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років і конфіскація майна.

У грудні 2019 року Гадзала підозрювали у втручанні в діяльність працівника правоохоронного органу.

У січні 2020 року детективи НАБУ повідомили Гадзала та ще чотирьом вищим посадовцям академії про підозру у причетності до незаконного відчуження 15 га особливо цінних земель НААН.

10 грудня 2020 року правоохоронці вручили підозру Гадзалі через позашляховик, який він нібито отримав як хабар.

Вовчий білет. Чому президент хоче ліквідувати Окружний адмінсуд Києва