Довибори на Прикарпатті. Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях
АрміяInform

Окружний адміністративний суд Івано-Франківська визнав рішення ОВК №87 про перерахунок голосів на двох дільницях незаконним. Про це на своїй сторінці у Facebook написав кандидат на проміжних виборах до ВР за округом №87 Олександр Шевченко. Повідомляє про це й Суспільне.Карпати.

«Суд визнав рішення про перерахунок бюлетенів ДВК 260028 (с. Монастирчани) Незаконним! Окружна виборча комісія не мала права брати на перерахунок цю дільницю без відповідних на це підстав!» — пише Шевченко.

Пізніше він повідомив, що суд прийняв рішення щодо незаконності перерахунку голосів на ще одній дільниці — № 260012 (с. Горохолин Ліс).

Наразі розглядають справу по дільниці в селі Чорний Потік.

Вже на ранок неділі, за даними ЦВК, опрацювали 100% протоколів з ДВК з Івано-Франківської області, де у минулу неділю відбулися довибори у Верховну Раду.

Кандидат Василь Вірастюк від партії «Слуга народу» отримав найбільшу кількість голосів виборців (31,25%, 15 076 голосів), Шевченко від партії «За майбутнє» (29,69%, 14 327 голосів) та Руслан Кошулинський від партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (28,86%, 13 927 голосів).

Раніше ОВК почала перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях. ОВК виявила розбіжності у кількості бюлетенів вже на 6 дільницях. А недійсними результати визнали вже щонайменше на чотирьох.

ГО «ОПОРА» вимагає від Нацполіції розслідувати можливе спотворення результатів голосування

Громадянська мережа «ОПОРА» вимагає від Нацполіції розслідувати можливе спотворення результатів голосування в ОВО №87 на виборах народного депутата України.

Про це організація пише у заяві щодо підсумків голосування

«Спостерігачі «ОПОРИ» наполягають на розслідуванні всіх без виключення версій щодо причин невідповідності даних протоколів ДВК та результатів повторного підрахунку голосів, а також інших правопорушень» — пишуть активісти.

Організація наголосила, що процес встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК та постійними ротаціями у її складі.

Остаточні підсумки голосування, встановлені ОВК, базуються на рішеннях комісії про визнання недійсним голосування на п’яти виборчих дільницях, а також враховують неспівпадіння між первинними протоколами шести ДВК і даними повторного підрахунку голосів.

В «ОПОРІ» зазначили, що за результатами повторного підрахунку голосів на шести з 20 виборчих дільниць кількість голосів виборців на підтримку Шевченка («За майбутнє») зменшилася. За даними протоколів шести ДВК, за кандидата разом віддали 1676 голосів, натомість повторний підрахунок підтвердив наявність лише 1172 бюлетенів на його підтримку. Причому дані протоколів ДВК та повторного підрахунку голосів не співпадають лише у кількості бюлетенів на підтримку Шевченка.

«На момент прийняття ОВК рішень про повторний підрахунок голосів та під час його проведення суб’єктами виборчого процесу не було надано переконливих доказів про порушення з боку членів ДВК, які б свідчили про фальсифікацію ними результатів голосування», — пишуть активісти. Вони додають, що натомість члени ДВК казали про ймовірне порушення цілісності пакування виборчої документації з їхніх дільниць, яке могло відбутися вже після передачі бюлетенів до ОВК.

Перед цим на шести виборчих дільницях в окрузі №87 зафіксували порушення голосування та розбіжності у даних, а на п’яти дільницях голосування визнали недійсним.

ЦВК оголосила про перемогу Вірастюка на виборах у Надвірній. 

Як ми писали раніше, опонент Вірастюка Шевченко судитиметься через перерахунок голосів.

Ковідний синдром. Як пандемія втрутилася у вибори на Прикарпатті