Суд заарештував акції пʼяти обленерго, які контролює російська злочинна група — розслідування
Радіо Свобода

Печерський районний суд Києва наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергоінфраструктури «Херсонобленерго» 99,9% акцій, «Кіровоградобленерго» 72,9% акцій, «Житомиробленерго» 95,5% акцій, «Рівнеобленерго» 93,2% акцій та «Чернівціобленерго» 96,8% акцій.

Про це повідомляють розслідувачі проєкту «Схеми», у розпорядженні яких є копія рішення суду, ухваленого 11 листопада 2022 року.

Усі компанії входять до складу групи VS Energy.

На думку слідства, VS Energy пов'язана з російською злочинною організацією «Лужники» на чолі з колишнім президентом ФК «ЦСКА» Євгенієм Гінером, заступником голови Держдуми РФ Олександром Бабаковим та Михайлом Воєводіним, який, згідно з інформацією з Інтерполу, має статус «злодія в законі» на прізвисько «Міша Лужнецький»

Слідчі Держбюро розслідувань називають цю группу злочинною організацією «Лужники». Вони розслідують привласнення майна та посягання на території України групою VS Energy. За даними досудового розслідування, починаючи з 2001 року і до сьогодні в Україні діє злочинна організація, яку представляють Гінер, Бабаков і Воєводін.

Згідно з матеріалами слідства, Бабаков, будучи депутатом путінської партії «Единая россия», впливав на вище керівництво України з 2001 по 2014 рік і лобіював інтереси злочинної групи для привласнення активів. Гінер фінансував групу, а Воєводін організовував «силовий супровід процесів заволодіння активами».

За даними слідства, у період 2017—2022 років підконтрольні VS Energy обленерго «за фіктивними операціями перерахували понад 1,65 мільярда гривень на підприємства групи, після чого частину коштів легалізували шляхом придбання рухомого та нерухомого майна».

У матеріалах суду йдеться, що організатори злочинної групи та дотичні до них особи підривали суверенітет України та її обороноздатність, а також всіляко сприяли окупації українських територій.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росіяни перевозять ракети до С-300 з Білорусі на Донбас — Беларускі Гаюн