Суд заборонив розповсюдження книги про Василя Стуса за позовом Медведчука
УНІАН

Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука.

Вахтанг Кіпіані повідомив у дописі на своїй сторінці на Facebook: «іменем України» суддя Заставенко вирішила, що шість епізодів книги «Справа Василя Стуса» є неправдою». Там само він оприлюднив текст рішення суду по справі №753/12294/19.

Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність позивача, повідомляє Суспільне. Зокрема, суд вирішив визнати «недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гідності, недоторканності й ділової репутації» інформацію, поширену в кількох розділах книжки «Справа Василя Стуса»

 

Адвокат автора книги В’ячеслав Якубенко повідомив Радіо Свобода, що суд заборонив розповсюджувати книгу в тому вигляді, як є. Рішення не поширюється на примірники, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.

«Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі «Справа Василя Стуса». Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди», — зазначив він.

Рішення суду / Вахтанг Кіпіані

 

Рішення суду / Вахтанг Кіпіані

 

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, що «ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде». «Рішенням суду маємо видалити ці епізоди. Я, звичайно, цього робити не буду», — наголосив він.

В УНІАН зазначають, що під час судового засідання під будівлею суду у цей час відбувалась акція протесту. Близько 20 учасників повісили на паркан плакати із портретами Медведчука та Стуса.

Процес довкола книги «Справа Василя Стуса»

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла у друк у травні 2019 року. У вересні того ж року Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

Віктор Медведчук подав позов до Вахтанга Кіпіані, ТОВ «Видавництво «Віват» і приватного підприємства «Юнісофт» про захист честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Позивач вважає, що у дев’яти епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук вимагав заборонити видання й розповсюдження книги «у будь-який спосіб на будь-якій території».

Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

16 жовтня суд провів останнє засідання в цій справі. Під судом тоді зібралися декілька десятків активістів, які проводили акцію «Захистимо Стуса! Медведчука – під трибунал!».

У книзі зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. За словами Кіпіані, ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти, якою Василь Стус був людиною.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Медведчука часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Медведчук не вперше намагається заборонити книгу через суд. У 2001 році після виходу книги Дмитра Чобота «Нарцис. Штрихи до політичного портрета Віктора Медведчука» він через суд вимагав визнати 99 фактів, опублікованих у книзі, такими, що не відповідають дійсності, ганьблять честь, гідність та ділову репутацію. Тоді Печерський суд ухвалив рішення, що в книзі опублікована недостовірна інформація і зобов’язав видавців спростувати її та виплатити позивачу грошову компенсацію. Справа дійшла до Верховного Суду України, який 4 липня 2007 року відхилив усі вимоги Віктора Медведчука.

 

Знайомі обличчя. ОПЗЖ зробила ставку на «донецькі кадри»