Суддю ОАСК Вовка можуть примусово доставити до Антикорупційного суду
НАБУ

Суддя Вищого антикорупційного суду Андрій Біцюк з другої спроби задовольнив клопотання детективів НАБУ про примусовий привід до суду голови Окружного адмінсуду Павла Вовка.

Про це повідомляє ГО «Центр протидії корупції» в Telegram.

Вовка підозрюють у створенні злочинної організації і захопленні влади. З осені 2020 року він ігнорує засідання й посилається на імунітет судді. А все тому, що Вища рада правосуддя не дала дозволу на арешт Вовка.

Але заборони примусово доставити Вовка в законодавстві немає, потрібен лише дозвіл слідчого судді. Його сьогодні НАБУ й отримало.

Активісти пишуть: «Це сталося попри надзвичайний тиск Вищої ради правосуддя на суддів ВАКС, зокрема на Біцюка, щодо якого відкрили дисциплінарну справу за скаргами адвокатів суддів ОАСК».

Вовк на вулиці втік від детективів НАБУ, які зачитували клопотання

Вовк 1 лютого спочатку відмовився отримати від детективів НАБУ клопотання про відсторонення його від посади, а ввечері того ж дня вкотре не прибув за повісткою про виклик до НАБУ.

Пресслужба НАБУ пише: «Попри зухвалу поведінку підозрюваного, НАБУ довело до його відома зміст виклику до Вищого антикорупційного суду, де 3 лютого об 11:00 має відбутися засідання з обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді застави. Попри системний опір підозрюваних, НАБУ розслідує кримінального провадження за фактами зловживань суддів ОАСК».

Слідство направило Генпрокурору проєкти клопотань до ВРП про надання дозволу на затримання та утримання під вартою підозрюваних.

Бюро також оприлюднило відео, як детективи зачитували Вовку текст клопотання про відсторонення його від посади під час «прогулянки» поруч із суддею довжиною у кілька кілометрів.

Передісторія

У грудні Вовку вже вручали повістку про виклик до Антикорупційного суду.

Того разу в НАБУ опублікували відео, на якому суддя Вовк без верхнього одягу біжить по засніженому тротуару, а детектив зачитує йому вимогу прийти на засідання суду.

В кінці відео Вовк викинув повістку зі своєї автівки та втік.

НАБУ підозрює Вовка у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їх роботі.

Крім Вовка, підозрюваними є деякі його колеги та голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. На початку жовтня 2020 року суд відсторонив Холоднюкавід посади, а пізніше той подав у відставку.

17 липня НАБУ презентувало 45-хвилинне відео про Вовка і ОАСК, де голова суду та суддя обговорювали, як будуть «владу захоплювати».  

Записи розмов, оприлюднені НАБУ, Вовк назвав сфальсифікованими,і додав, що у відставку не збирається.

Правоохоронці також розслідували справу про втручання керівництва ОАСК в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.

НАБУ просить у Вищої ради правосуддя дозволу затримати окремих суддів ОАСК