Суперсила мікроскопічних тихоходів — флуоресцентний захисний щит
Sandeep M Eswarappa

Це крихітні істоти, які комусь здадуться комічними зовні. Але тихоходи (тип двобічно-симетричних тварин) — це одні з найкращих виживальщиків.

Вчені заявляють, що знайшли новий вид, який може похвалитися неочікуваним обладунком: захисним флуоресцентним щитом.

Це мікроскопічні істоти, що живуть у воді, довжиною близько 0,5 мм до 1 мм, які нагадують зім’ятий мішок з вісьмома ногами. Вони — всесвітньо поширені мешканці вологих біотопів суходолу, прісних та морських водойм.

Але хоча їхня зовнішність викликає іронічні порівняння, їхня стійкість вселяє повагу. Як повідомляє британське видання The Guardian, ці істоти можуть пережити вакуум у космосі, екстремальні температури та тиск, а також інтенсивне іонізуюче та УФ-випромінювання.

Серед тактик виживання тихоходів є здатність зморщуватися в сплячому стані, в якому вони можуть вижити десятиліттями, в той же час виробляючи білки для захисту своїх клітин.

Зараз виявлено ще один захисний механізм, який, на думку вчених, допомагає тихоходам справлятися з потенційно смертельним УФ-світлом. Це флуоресцентна речовина, яка поглинає таке випромінювання і згодом виділяє енергію у вигляді синього світла.

«Наше дослідження показує, що [ці істоти] можуть вижити в найбільш посушливих і сонячних місцях Землі», — написав доктор Сандіп Есвараппа, співавтор дослідження з Індійського інституту науки.

У статті в журналі Biology Letters Есвараппа та його колеги повідомляють, як вони виявили новий вид тихохода у зразку моху, вирощеному на стіні в університетському містечку.

Коли вони піддали цей вид, який отримав назву Paramacrobiotus BLR, та інший вид, H sampleplaris, УФ-випромінюванню на 15 хвилин, вижив лише перший. Дивно, але під ультрафіолетовим світлом нововиявлені істоти світились яскраво-блакитним кольором.

Для подальшого дослідження команда створила витяжку з істот нового виду та покрила інших тварин, H exemplaris, цією флуоресцентною речовиною. Результати показують, що екстракт забезпечував певний захист, і приблизно половина H exemplaris через кілька днів ще жила.

Есвараппа сказав, що висновки були несподіванкою. «Є й інші види, які виявляють стійкість до УФ, але [новий вид] — єдиний, у якого флуоресценція є механізмом протистояння летальному УФ-випромінюванню», — сказав він.

Доктор Лукаш Качмарек, фахівець з тихоходів з Університету Адама Міцкевича в Польщі, який не брав участі у дослідженні, зазначив, що дослідження продовжило попередню роботу, яка показує потенційне використання речовин, що виробляються тихоходами, для захисту інших організмів від шкідливих умов довкілля.

Але Качмарек заявив, що команда не визначила конкретну речовину, відповідальну за захист від ультрафіолетового випромінювання. Вчений зазначив, що такий захист, можливо, не зводиться до флуоресценції, але — потенційно — й до захисних білків теж.

«Ми також не знаємо, чи є це характерною особливістю досліджуваних тихоходів, чи властиве більшості з них, коли вони піддаються дії високих доз УФ-випромінювання в природному довкіллі», — сказав він.

 

Нобелівську премію 2020 з медицини присудили за відкриття вірусу гепатиту С