Сурков у 2014 році обговорював із Медведчуком свою участь в ТКГ замість терористів із ОРДЛО
Getty Images

«24 канал» опублікував фрагмент запису розмови між нардепом Віктором Медведчуком і радником Володимира Путіна Владиславом Сурковим. Шматочок аудіо датується, ймовірно, 2014 роком.

На запису Медведчук каже Суркову про реакцію Києва на бажання угруповань «ЛНР» і «ДНР» змінити склад учасників ТКГ. Замість своїх керівників вони вирішили делегувати до ТКГ лише представників. Цей крок «київська громадськість» оцінила без особливого ентузіазму. Особливо, за словами Медведчука, це засмутило Леоніда Кучму.

Сурков, вислухавши Медведчука, розсміявся і порадив передати до Києва, що для підняття рівня представництва він сам візьме участь у засіданні ТКГ, і вже, мовляв, отримав на це дозвіл від Путіна.

«Сурков: Віть, я зрозумів, що засмутило. Іншого шляху немає. Тому що вони «злодії і вбивці», за версією України, так би мовити.

Медведчук: Терористи, вбивці... (Сміється).

Сурков: Бандити, яких коронують на царство. Мені навіть шеф сказав, ти можеш теж сказати, навіть на цю групу з’їздити. Я з’їжджу.

Медведчук: А, взагалі навіть тобі? Я зрозумів.

Сурков: Тому нехай вони там не плачуть з приводу того, що там не ті люди будуть присутні в складі ополчення. Зате Слава приїде, скажи (Сміється)».

Раніше, в лютому, ЗМІ опублікували запис іншої розмови Медведчука і Суркова 2014 року. Тоді вони обговорювали поставки електроенергії до Криму і обмін полоненими.

Олександр Вілкул звітував перед Сурковим за вибори

Видання Цензор.НЕТ опублікувало аудіозапис телефонної розмови, що відбулася після парламентських виборів 2014 року між нардепом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом та Сурковим. Депутат восьмого скликання обговорював із радником Путіна «форми взаємодії» і висловлював готовність прилетіти в Москву для особистої розмови.

Також Сурков привітав Вілкула з «хорошим» результатом — на виборах до Верховної Ради в 2014 році «Опозиційний блок» набрав 9,43% голосів.

Сурков, зокрема, спитав Вілкула: «Ну, як нам домовитися? Як нам краще ось, як то кажуть, взаємодію налагодити якусь, в якійсь формі? Просто телефонувати будемо або якось ще зручніше?».

Далі співрозмовники вирішили «пересіктися» деінде.

Сурков сказав: «варіанти тут півтора: або там, коли в Москві будеш, або я, якщо в Києві опинюся — подзвоню заздалегідь, якщо там будеш, перетнемося десь. Хоча там все у вас буде під наглядом, зрозуміло (сміється). Або десь ще».

Вілкул у відповідь два рази повторив, що може «злітати» в Москву.

«Вілкул: Мені різниці немає, злітаю куди завгодно.

Сурков: Якщо в Москву нормально, то давай, може бути, так. Посидимо де-небудь, поговоримо спокійно і вирішимо, що там далі, як нам робити».

Мендель запевнила, що Зеленський припиняє домінування олігархів