«Суспільні інтереси». Верховний Суд підтвердив, що дітям без щеплень не можна навчатися в школі з усіма
Погляд

Верховний Суд вирішив, що відсторонювати від занять у школі не щеплену за віком дитину є законним. Це, на думку суддів, гарантує безпеку для всіх учнів, повідомляє пресслужба суду.

Раніше мати дитини подала позов про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять її не щепленої доньки.

Суд залишив без змін рішення районного та апеляційного судів, де судді відмовили в задоволенні цього позову.

Судді посилаються на закон України «Про освіту»: «здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля».

Завданням держави, нагадує суд, є забезпечення балансу між утіленням права дитини на освіту та інтересами інших дітей.

Закон дає право батькам відмовитися від проведення обов’язкових щеплень дитині. Але тут це право, на думку суду, суперечило інтересу суспільства, інших батьків та їх дітей, які мали щеплення.

Суд вважає, що метою балансу в суспільстві є загальне благо — право на безпеку та охорону здоров’я. «Отже, право дитини позивачки на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси. Водночас право дитини на здобуття освіти не порушене» — підсумовує суд.

Судді послалися на те, що для дітей без щеплень є «альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання».

Судді вважають, що ліцей не порушив конституційне право дитини на освіту.

Вони аргументували це так: «визнати пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту».  

Хотіли порівняти — ось! Коронавірус у статистиці смертності на рівні туберкульозу і СНІДу