Світлана Тихановська висунула Лукашенку ультиматум й погрожує національним страйком
Олег Андрос

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська дала Олександру Лукашенку та його диктаторському режиму 13 днів на виконання трьох вимог опозиції. В іншому випадку вона обіцяє оголосити «народний ультиматум».

Відповідна заява з'явилася в офіційному Telegram-каналі Тихановської. Політик оголосила, що в режиму є 13 днів, аби виконати три обов’язкові вимоги: 1. Лукашенко має оголосити про відставку. 2. Насильство на вулицях має повністю зупинитися. 3. Всі політв'язні мають бути звільнені.

«Якщо до 25 жовтня наші вимоги не будуть виконані, вся країна мирно вийде на вулиці з народним ультиматумом. І 26 жовтня розпочнеться національний страйк всіх підприємств, блокування всіх доріг, обвал продажів у державних магазинах. У вас є 13 днів, щоб виконати три умови», — заявила Тихановська, додавши, що всі ці два тижні білоруси продовжуватимуть мирний протест.

Вибори і протести в Білорусі

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно офіційних даних ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську — 10,1%.

Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів. Сотні людей постраждали, є загиблі.

У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.

Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.

23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка, яку, як ми раніше повідомляли, не визнала Україна.

Масштабні акції проти Лукашенка проходять у Мінську щовихідного. Учасників жорстоко розганяють і затримують силовики.

Олександр Лукашенко править країною з 1994 року, жорстко придушуючи опозицію і незалежні засоби масової інформації.

Відразу після виборів головний суперник Лукашенка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви.

Опозиція також закликала представників влади публічно відмовитися від підтримки режиму Лукашенка.

Нещодавно мінська міліція застосувала проти пенсіонерів сльозогінний газ і світлошумові гранати. Тим часом Тихановська заявила про рішучі дії після нової хвилі насильства проти протестувальників, яка стосувалася й пенсіонерів, і погроз МВС Білорусі застосувати бойову зброю.

 

Україна приєднається до санкцій проти білоруських політиків після завершення процедури в ЄС