«Світло нашої віри не згасне»: головне з виступу Зеленського у Конгресі США (відео)

21 грудня президент України Володимир Зеленський під час візиту до США виступив перед американським Конгресом. У промові він подякував американцям за допомогу та закликав до подальшої підтримки у протистоянні рф.

Український лідер заявив, що Україна не зламалася, а рф втратила свій контроль над українцями.

«Саме ми повинні перемогти Кремль на полі битви. Це битва не лише за землю, за ту чи іншу частину Європи. Це битва не лише за життя, свободу та безпеку людей — українців чи будь-якого іншого народу, який Росія прагне підкорити. Це битва за те, в якому світі житимуть наші діти та онуки та їхні діти та онуки», — сказав глава держави.

Президент подякував США за передову роль в об’єднанні світу навколо України. Він зазначив, що допомога американців дуже важлива, щоб не лише вистояти, а й досягти перелому на полі бою.

Зеленський розповів, що на передодні побував на фронті у Бахмуті та заявив, що окупанти використовують там «усе, що можуть». Він зазначив, що битва за місто визначить подальший хід війни.

Також у промові Зеленський нагадав про постачання систем ППО Patriot, нестачу артилерії, бронетехніки та авіації. Він наголосив, що це затягує цю війну і збільшує жертви серед українців.

«Така ваша підтримка — критично важлива. Як і фінансова допомога — буде правильним та своєчасним надати потрібний фінансовий пакет на 2023 рік», — сказав президент.

У своїй промові він нагадав, що українці протистоять рф напередодні Різдва, як і американці у 1944 році воювали проти нацистської Німеччини.

«Через два дні ми відзначатимемо Різдво, при свічках. Не тому, що це романтично, а тому, що не буде електроенергії...Навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в нас самих не згасне», — сказав Зеленський.

Крім того, президент привіз до Конгресу прапор України від воїнів Бахмута та сказав, що це — символ української перемоги.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Білий дім офіційно підтвердив передачу Україні ЗРК Patriot. Що це за комплекс