Світовий банк назвав Україну країною, де доходи вищі за середні

Світовий банк перевів економіку України з категорії країн з доходами, нижчі за середні, до тих, чиї доходи вищі за середні.

У цю категорію наша країна потрапила вперше з 1987 року, повідомили на сайті Світового банку.

Банк оцінив середні доходи українців у 2023 році в $5070 на душу населення на рік. Тоді як у 2022 році цей показник становив $4270.

Місце України в рейтингу підвищилось через стало відновлення економічного зростання у 2023 році. Так, реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році. Водночас скоротилась і чисельність населення на понад 15% від початку вторгнення.

Ці фактори додатково посилили зростання цін на українські товари та послуги, що призвело до значного зростання номінального валового національного доходу (ВНД) на душу населення на 18,5%.

«Хоча економіка України значно постраждала від російського вторгнення, реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною діяльністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), які підтримують зусилля України з відновлення після триваючих руйнувань», — зазначає Світовий банк.

Він розділяє економіки світу за доходами на низький рівень, нижчий за середній, вищий за середній і високий. До категорії з доходом вищий за середній потрапляють країни, де валовий національний дохід на душу населення складає від $4516 до $14005.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нацбанк заборонив використовувати кредитні гроші для участі в азартних іграх