Світовий банк призупинив публікацію рейтингу Doing Business — невірно рахували

Світовий банк призупинив публікацію відомого рейтингу Doing Business. Пов'язано це з порушеннями в методології складання, які були допущені при підготовці звітів за 2018 і 2020 роки.

Заяву про це оприлюднив Світовий банк. «За 17 років існування звіт Doing Business став цінним інструментом для країн, що прагнуть виміряти витрати на ведення бізнесу. Показники та методологія дослідження Doing Business розроблені для поліпшення загального ділового клімату. Повідомлялося про низку порушень, що стосуються змін даних в звітах Doing Business 2018 і Doing Business 2020 років, опублікованих в жовтні 2017 і 2019 років. Зміни в даних не відповідали методології Doing Business», — йдеться в релізі.

У зв'язку з виявленими порушеннями методології Світовий банк проведе аудит, який перевірить процес збору та аналізу даних. Також по деяким країнам дані можуть бути відкоректовані. Поки ж публікація рейтингу припинена.

Рейтинг Doing Business — індекс легкості ведення бізнесу. Його складає Світовий банк на основі річних даних країни для порівняння простоти ведення підприємницької діяльності.

У рейтингу на 2020 рік Україна піднялася на 64-е місце з 71-го. При цьому Кабмін декларував очікування, що в 2021 році Україна зможе піднятися як мінімум на 10 позицій. Про це говорив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду наприкінці липня. "Ми очікуємо, що в 2021 році в рейтингу Doing Business Україна може піднятися мінімум на 10 позицій. Амбітна мета — на 20. Щоб ми дійсно на практиці отримали полегшення умов ведення бізнесу", — казав Шмигаль.