Світовий банк схвалив надання Україні позики у $300 млн

Рада виконавчих директорів Світового банку ухвалила рішення про надання Україні позики на суму $300 млн для Другого додаткового фінансування. Воно спрямоване на подолання наслідків пандемії COVID-19.

Як повідомляє пресслужба Світового банку, він оголосив, що надасть кредит в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

«Додаткове фінансування зміцнить надання соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям через відповідну державну програму соціальної допомоги з метою недопущення потрапляння 1 млн громадян України за межу бідності внаслідок пандемії COVID-19» — повідомили в установі.

Рішення про перше Додаткове фінансування до вищезгаданого проекту на суму $150 млн доларів США банк ухвалив 30 квітня 2020 року.

За прогнозами Світового банку, через наслідки пандемії рівень бідності в Україні може зрости на 4%, сягнувши до кінця 2020 року близько 23%.

«Виділені кошти допоможуть Україні профінансувати нагальні заходи у сфері соціального захисту з подолання наслідків пандемії COVID-19, які передбачають екстрені грошові виплати тим громадянам і домогосподарствам, які втратили роботу чи джерела доходу внаслідок пандемії» — зазначають у банку.

Виплати сім’ям з низьким рівнем доходу установа здійснюватиме за діючою програмою державної соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям. Позика має підтримати зміцнення системи соцзахисту в Україні у наступні роки.

Банк навів оцінки, що 60% громадян України, що знаходяться на межі бідності через економічні наслідки спалаху COVID-19, наразі не отримують соцдопомогу за жодною з існуючих програмам соціального захисту.

Раніше Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк розпочали втілення нової моделі роботи екстреної медичної допомоги.

У ці важкі часи підтримка, яка надається Україні Світовим банком для захисту малозабезпечених громадян, які серйозно постраждали внаслідок спалаху COVID-19, є потужною протидією бідності. Заходи соцзахисту, на забезпечення реалізації яких надається нова позика, допоможуть уряду України профінансувати програми соцдопомоги

Директор додав, що мета заходів — вберегти близько 1 млн українців від потрапляння за межу бідності.

Проект «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», впровадження якого триває в Україні ($750 млн, включаючи два Додаткові фінансування), підтримує реформи у сфері зниження рівня бідності, сприяє здійсненню державної політики захисту нужденних громадян та програмам виведення сімей з бідності.

Друге додаткове фінансування підтримає систему призначення соцідопомоги в режимі онлайн та розширення системи виплат соцдопомог та пенсій прямі грошовими переказами через банківські рахунки.

Група Світового Банку називає себе одним із найбільших у світі джерел коштів та знань для країн, що розвиваються. Вона вживає оперативних заходів, щоб допомогти цим країнам ефективніше реагувати на пандемію. Група підтримує заходи у сфері захисту громадського здоров'я, працює над забезпеченням постачання матеріалів та обладнання й допомагає приватному сектору продовжувати свою діяльність і зберігати робочі місця.

Протягом 15-місячного періоду, що завершиться у червні 2021 року, Група Світового Банку обіцяє надати до $160 млрд підтримки понад 100 країнам. Мета — захист бідних верств населення, підтримка бізнесу та стимулювання відновлення економіки. Ця сума включає в себе $50 млрд нових коштів МАР у формі грантів або кредитів на пільгових умовах і $12 млрд для країн, що розвиваються, на фінансування закупівлі та розподілу вакцин від COVID-19.

Як ми писали раніше, Світовий банк надасть $100 млн на економіку підконтрольного Донбасу.

МОЗ та Світовий банк розпочали новий проєкт вартістю близько $100 млн