Світовий банк так і не переказав Україні погоджений влітку кредит у сумі $350 млн

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна досі не отримала $350 млн позики від Світового банку (СБ). До того ж, СБ зменшив суму, яку готовий надати Україні, з $1 млрд до $700 млн. Кажуть, у зв’язку із суттєвим навантаженням на бюджет банку через велику кількість запитів від усіх країн-членів.

Про першу позику, яка піде на економічне відновлення ($350 млн), Україна домовилася із Світовим банком наприкінці червня. Передбачалося, що друга позика буде спрямована на розробку додаткового законодавства у сфері земельної реформи та виплату пенсій.

За словами Марченка, в Україні сподіваються отримати всі кошти вже цього року. «Це запорука своєчасного фінансування накопичених видатків», — пояснює міністр фінансів.

Проблеми з отриманням кредиту Світового банку у України почалися ще влітку. В інтерв’ю від 16 липня Марченко визнавав, що СБ на той час ще не переказував кошти нашій країні. У той же час на питання, чи пов’язане зволікання міжнародних кредиторів з тодішньою відставкою голови Нацбанку Яковом Смолієм, міністр відповідати відмовився.

«Я не можу це коментувати. Ми виконали всі умови... Чому зволікання йде? Думаю все буде підписано найближчим часом. Світовий банк сконцентрував додаткову увагу на призначення керівника НБУ і це також певним чином впливає на рішення, звичайно», — сказав Марченко.

Разом з тим міністр запевняв, що про заморожування кредиту не йдеться, адже підстав для цього немає. Міністр також уточнював, нібито кредитори хочуть зрозуміти, в якому напрямку Україна рухатиметься після зміни керівника Нацбанку.