Та невже! В Росії знову заговорили про необхідність поховання Леніна

В Росії знову заговорили про необхідність прибрати тіло Володимира Леніна з Червоної площі та поховати. Зараз про це кажуть в Спілці архітекторів Росії. Там пропонують зробити з мавзолею, де й досі зберігається тіло комуністичного ватажка, філію Державного музею архітектури ім. Щусєва. І розмістити там експозицію про історію проектування всіх версій мавзолею — від фанерної до гранітної.

Втім архітектори готові розглянути всі пропозиції и навіть оголосили конкурс на найкращу концепцію використання будівлі. В Спілці відзначають, що знаходження тіла Володимира Леніна в «самому серці країни, що усвідомила історичні помилки минулого», суперечить сучасним уявленням про вічну пам'ять, є «порушенням російської православної традиції, а також волі самого вождя», пише «Коммерсантъ».

Мавзолей Леніна як будівля знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Володимир Ленін помер 21 січня 1924 року. Його тіло було бальзамовано та вміщено в мавзолей, збудований на Червоній площі в Москві. Певний час там зберігалося й тіло Йосифа Сталіна після його смерті в 1953-му.