Таблетки від COVID можуть з’явитися до кінця поточного року. Їх вже тестують
Getty Images

Компанія Pfizer тестує таблетку від коронавірусу. Дослідження проходять паралельно в США і Бельгії. В них беруть участь 60 добровольців віком від 18 до 60 років.

Якщо випробування будуть успішними, засіб від коронавірусу може з’явитися вже до кінця поточного року, повідомляє The Telegraph.

Наразі ліків від COVID-19 немає, лікування проводять симптоматичне. Також лікарі експериментують з існуючими препаратами, шукаючи найбільш ефективні у боротьбі з ускладненнями від нового коронавірусу.

Розроблений препарат отримав кодову назву PF-07321332. Він класифікований як «інгібітор протеази» і покликаний атакувати «хребет» вірусу SARS-COV-2 і зупинити його поширення в носі, горлі та легенях людини.

Видання нагадує, що саме інгібітори протеази свого часу допомогли зупинити поширення епідемії ВІЛ у світі.

У Pfizer не повідомляють деталей випробувань, але кажуть, що препарат продемонстрував «потужну противірусну активність» проти ГРВІ-COV-2, а також інших коронавірусів.

«Ми розробили PF-7321332 як потенційну пероральну терапію, яку можна призначити при перших ознаках інфекції, і таким чином запобігти госпіталізації та потрапляння до відділення інтенсивної терапії», — пояснив  Мікаель Долстен, головний науковий керівник проєкту.

Раніше PF-7321332 випробували на тваринах. Дослідження не виявили суттєвих ризиків та побічних ефектів.

Випробування на людях триватиме 145 днів і включатиме три фази.

На першій визначатимуть, як людина переносить препарат при збільшенні дози самостійно. Друга фаза буде присвячена багаторазовим дозам. На третій протестують рідкі форми препарату та вплив їжі під час курсу.

За оптимістичним сценарієм, засіб від коронавірусу може з’явитися на ринку до кінця року. Проте фахівці не беруться прогнозувати, якою буде ціна та наскільки широко його зможуть застосовувати.

Видання наводить приклад препарату «Таміфлю» і вказує, що попри ефективність, його не надто широко призначають у Великобританії через ціну у 25 фунтів стерлінгів. Це притому, що від сезонного грипу в країні щороку помирають 20 тис. людей.

Чарівний укол. У Великобританії тестують перші у світі ліки від COVID-19