Тайфун «Гоні» пронісся Філіппінами — близько 347 тисяч евакуйованих
Newsd

Тайфун «Гоні» вразив східні Філіппіни штормовим вітром. Близько мільйона людей евакуювали з його прогнозованого шляху, в тому числі в столиці Манілі, де влада наказала закрити головний міжнародний аеропорт.

Рікардо Халад, який очолює урядове агентство з реагування на катастрофи, заявив британському виданню The Guardian: «Ми очікуємо великої шкоди».

Тайфун «Гоні» вразив острівну провінцію Катандуанес, що на південний схід від Маніли, на світанку при стійкому вітрі 225 км / год та поривах 280 км / год. Він переміщувався на захід у напрямку до густонаселених регіонів, включаючи Манілу, та провінції, які все ще відновлюються після тайфуну, який відбувся тиждень тому і внаслідок якого загинуло щонайменше 22 осіб.

«Протягом наступних 12 годин будуть катастрофічні бурхливі вітри та інтенсивні проливні дощі, пов'язані з районом «ока тайфуну» та його внутрішніми смугами дощу», — заявило Філіппінське метеорологічне агентство в терміновому оголошенні.

За його словами, першими постраждають Катандуан і чотири інші провінції, включаючи Албай. Там десятки тисяч жителів села перевезені в безпечне місце. Особливо приділили увагу евакуації поблизу активного вулкана Майон, де селеві потоки спричинили смерть під час минулих штормів. Мешканців попередили про ймовірні зсуви, масові повені, штормові припливи висотою понад 5 метрів та лютий вітер, який може здути примітивні житла.

«Гоні» — один із найпотужніших тайфунів у світі цього року, його порівнюють із тайфуном Хайян у листопаді 2013 року, в результаті якого загинуло та зникло безвісти понад 7300 людей, затопило цілі села, кораблі занесло вглиб суші та біженцями стали понад 5 млн осіб у центральній частині Філіппін .

В суботу Халад заявив, що майже мільйон людей превентивно переселено в аварійні притулки, переважно школи та урядові будівлі. Він попередив про штормовий нагін води (приплив), який може затопити прибережні села, зокрема в затоці Маніла.

В неділю  Халад уточнив кількість евакуйованих, сказавши, що близько 347000 людей знаходяться в евакуаційних центрах.

Синоптики заявили, що «око» тайфуну може пройти столицею — Манілою, густонаселеним містом, де проживає понад 13 млн осіб, пізно в неділю до початку понеділка, й попросили громадськість підготуватися до найгіршого. Тайфун може значно ослабнути після потрапляння на гірський масив Сьєрра-Мадре, а потім перетнути головний північний острів Лусон у напрямку до Південно-Китайського моря.

Головний аеропорт Маніли було наказано закрити на 24 години з неділі до понеділка, а авіакомпанії скасували десятки міжнародних та внутрішніх рейсів. Військова та національна поліція, а також берегова охорона та пожежники приведені в повну готовність.

Reuters повідомляє, що супертайфун ослаб після прохолодження через південну частину головного острова Філіппін Лусон у неділю. Чиновники повідомили про щонайменше чотири випадки загибелі людей, відключення електропостачання й пошкодження інфраструктури.

Попередження про тропічний шторм було знижене за класом небезпеки, але метеорологічне агентство попередило у своєму бюлетені о 03:00 за Гринвічем (5 ранку за київським часом), що «Гоні» все ще становить загрозу для провінцій на південь від столиці Маніли.

«Гоні» здійснив руйнування в двох місцях в регіоні Бікол, де було повідомлено про чотири смерті, повідомив губернатор провінції Аль-Френсіс Бічара, в тому числі одна людина потрапила під дерево і п'ятирічна дитина була віднесений рікою після її розливу.

Агентство з управління надзвичайними ситуаціями не змогло підтвердити ці дані.

Відеозаписи новинних каналів та соціальних мереж показали, що річки розливаються, а деякі дамби зруйновані, затоплюючи села в Біколі.

Бічара наводить повідомлення про потоки вулканічних грязей і про відключення електропостачання та зв'язку.

У Кесоні губернатор Данило Суарес заявив, що в 10 містах було відключено електропостачання, оскільки «Гоні» валив дерева.

Агентство з управління ліквідацією наслідків стихійних ситуацій заявило, що  можуть постраждати від 19 до 31 млн людей, включаючи тих, хто перебуває в небезпечних зонах і в столиці Манілі.

Президент Родріго Дутерте стежив за урядовим реагуванням на катастрофи у місті на півдні Давао, повідомляє прес-секретар президента Гаррі Роке.

Представники органів охорони здоров'я нагадали тим, хто знаходиться в центрах евакуації, про дотримання соціальної дистанції, оскільки поширення коронавірусу також викликає занепокоєння.

Метеорологічне бюро заявило, що моніторить також черговий циклон — тропічний шторм Атсані, який може обрушитися на північні провінції Лузона найближчими днями.

Підготовка до тайфуну призведе до подальшого напруження державних ресурсів, виснажених місяцями спалахів корона вірусу. COVID-19 спонукав уряд створити центри ізоляції та лікування, коли лікарні були переповнені, та забезпечити допомогу понад 20 млн бідних філіппінців.

Філіппіни повідомили про понад 380 000 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, що є другим за показником у південно-східній Азії, із 7221 смертельними випадками.

Переселеним жителям, можливо, доведеться довше залишатися в центрах евакуації навіть після того, як пройде «Гоні», через черговий шторм, що назріває в Тихому океані. Він може зачепити Філіппіни через кілька днів, сказав Джалад.

Філіппіни вражають близько 20 тайфунів та штормів на рік. Він також знаходиться в так званому Тихоокеанському «Вогняному кільці», сейсмічно активному районі навколо Тихого океану, де поширені землетруси та виверження вулканів, завдяки чому збідніла нація з понад 100 млн мешканців стає однією з найбільш схильних до катастроф у світі.

 

На В’єтнам обрушився тайфун «Молаве». Понад мільйон евакуюваних (фото, відео)