Тайсон зізнався, що перед боєм курив марихуану. Чому повернення легенди в ринг — несправжнє
Getty Images

Легендарний боксер Майк Тайсон зізнався, що курив марихуану перед виставковим поєдинком з Роєм Джонсом. Зустріч відбулась в суботу, результатом стала нічия.

«Я і раніше курив під час боїв. Мені просто потрібно курити, вибачте. Я курю щодня. Я просто не можу кинути», — заявив Тайсон.

Майк Тайсон не лише курить марихуану. Він володіє ранчо на 170 гектарів в Каліфорнії, штаті, де марихуана дозволена, пише New York Post. З цього ранчо Тайсон зробив своєрідний «марихуанний діснейленд» — там можна курити травичку в лаунж-зонах та й просто неба на зеленому газоні.

Колишній чемпіон світу активно виступає за легалізацію марихуани по всій Америці, а також має власну школу для фермерів — Tyson Cultivation School.

А що, в професійному боксі так можна?

Звісно, ні. Марихуана є допінгом, її вживання заборонено. Проте суботній бій між 54-річним Майком Тайсоном і 51-річним Роєм Джонсом був виставковим. Тобто несправжнім. І помиляються ті, хто зрозумів так, начебто колишній абсолютний чемпіон світу у важкій вазі повноцінно повернувся на ринг. І ось чому.

Цей поєдинок не зафіксований у офіційному реєстрі boxrec.com. Останнім для Тайсона там значиться бій проти Макбрайда у 2005 році. Для Джонса — проти Сігмона у 2018-му. Наразі статус обох — «неактивний».

Всесвітня боксерська рада (WBC) не призначала на поєдинок офіційних суддів. І заздалегідь підготувала... два пояси переможця. Зрештою три легенди боксу, що «судили» це шоу, визнали його результатом нічию.

Бій проходив за особливими правилами — 8 раундів по 2 хвилини. Раунди в справжніх боях тривають 3 хвилини. Спочатку атлетична комісія навіть хотіла унеможливити в цьому виставковому бою нокаут. Потім нібито дозволила, але до того не дійшло.

Ну і допінг-контроль. Його провела волонтерська організація. І фактично єдине, на що не перевіряли бійців, була та сама марихуана. Тайсон знав, що куритиме, і ніхто його не зупинить.

«Це те, хто я є. Це не впливає на мене з негативної точки зору. Це просто те, що я роблю, таким я і помру. Пояснень немає. Немає початку, немає кінця», — зазначив Тайсон.

Проте, хоча сам бій був виставковим, гонорари його учасників виявилися більш ніж серйозними. Атлетична комісія Каліфорнії повідомила, що гарантовані гонорари Тайсона та Джонса без відрахунків з платної трансляцій та реклами складуть по $1 млн. Неофіційно ж ЗМІ писали, що Майк Тайсон отримає $10 млн, Рой Джонс — $3 млн. Частину грошей планували направити на благодійність.