«Талібан» оголосив загальну «амністію» та закликав жінок приєднатися до уряду
Getty Images

«Талібан» оголосив «амністію» по всьому Афганістану та закликав жінок приєднатися до уряду, ймовірно, намагаючись завоювати довіру населення.

Про таке рішення розповів Енамулла Самангані, член талібанської комісії з культури, повідомляє AP.

Однак його слова були дещо розмитими. «Ісламський емірат не хоче, щоб жінки ставали жертвами. Вони мають входити в уряд за законами шаріату», — заявив, Саманагані.

Чоловік не сказав, що конкретно мають на увазі під «шаріатом». Також не до кінця зрозуміло, що передбачає «амністія». Хоча таліби заявили, що не будуть мстити тим, хто співпрацював з афганським урядом, дехто в Кабулі вірить, що у бойовиків «Талібану» є списки таких людей і вони шукають їх.

Заяви талібів про жінок сприйняли з деяким скептицизмом, адже в часи правління руху в 90-х правила для них були дуже жорстокими.

Між 1996 та 2001 роками таліби практикували версію шаріату, яка передбачала забиття жінок камінням за подружню зраду і заборону дівчатам відвідувати школу після 12 років.

Тим часом місцеві біженці розповідають журналістам, що бойовики змушують передавати їм незаміжніх жінок, щоб вони примусово ставали «дружинами» бійців руху.

Також про неоднозначне ставлення заявила репортер CNN. За її словами, таліби сказали журналістці «постояти збоку», коли вона займалася своєю роботою, аргументуючи це тим, що «вона жінка».

Що відбувається в Афганістані? Хто такі таліби? Чому США залишили країну? Відповідаємо на головні питання