Таліби зобов’язали жінок носити нікаби під час відвідування університетів
Pixabay

Бойовики руху Талібан, які захопили владу в Афганістані, зобов’язали жінок, які навчаються в приватних університетах і коледжах, під час занять носити нікаб — головний убір, що закриває обличчя, з вузьким прорізом для очей.

Про це повідомляє Интерфакс із посиланням на західні ЗМІ.

Таке рішення таліби ухвалили напередодні нового навчального року, який розпочнеться в Афганістані у понеділок, 6 вересня.

При цьому заняття повинні проводитися окремо для чоловіків і окремо — для жінок.

У крайньому випадку, частина приміщення, де перебувають студенти-жінки, повинна бути огороджена завісою.

Таліби розпорядилися, щоб заняття для учнів жіночої статі вели або викладачі жінки, або — літні чоловіки «з хорошою репутацією в тому, що стосується поведінки».

Крім того, рух «Талібан» наполягає, щоб в університети був окремий вхід для жінок.

Також керівництво навчальних закладів має вжити заходів, щоб учні обох статей не перетиналися в перервах між заняттями і при виході з навчальних закладів.

Освіта для жінок в Афганістані

Приватні коледжі та університети, в які допускаються жінки, активно розвивалися в Афганістані протягом останніх 20 років — під час перебування в країні іноземних військових контингентів.

Тепер же таліби зробили правила відвідування університетів більш жорсткими для жінок: наприклад, як наголошується в повідомленнях, останніми роками в Кабулі мало хто носив нікаби: головні убори такого типу були поширені, в основному, у віддалених сільських районах Афганістану.

Водночас таліби пішли на поступки в порівнянні зі своїм перебуванням при владі в 90-х роках, коли жінкам часто доводилося носити навіть не нікаби, а бурки.

Їм дозволялося отримувати тільки базову освіту та повністю заборонялося виходити з дому без супроводу родича чоловічої статі.

Сльозогінний газ і стрілянина. У Кабулі «Талібан» розігнав акцію протесту за права жінок