Танцювала з Путіним на весіллі. Колишню очільницю МЗС Австрії висунули кандидатом у раду директорів «Роснефти»
Getty Images

Колишню голову МЗС Австрії Карін Кнайсль російський уряд висунув кандидатом до ради директорів нафтової компанії на посаду незалежного директора.

Відповідне розпорядження опублікували на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

У 2018 році Путін побував на її весіллі, де танцював з нареченою і виголосив тост.

Крім неї, на ці посади уряд висунув ексканцлера ФРН Герхарда Шредера, колишнього співробітника міністерства держбезпеки НДР Маттіаса Варніга і швейцарського банкіра Ханса-Йорга Рудлоффа. Всі вони вже є незалежними директорами в РД «Роснефти», Шредер вже обіймає посаду його голови.

У серпні 2018 року президент Росії Володимир Путін відвідав весілля Кнайсль з фінансистом Вольфгангом Майлінгером. Російський лідер заявляв, що його візит мав приватний характер, а Майлінгер є для нього «не чужою людиною», оскільки в минулому був дзюдоїстом.

Путін подарував молодятам картину з сільськими мотивами, старовинний олійний прес і тульський самовар. Ще одним подарунком став виступ Кубанського козачого хору. Президент РФ виголосив німецькою мовою тост зі словами подяки за можливість відвідати Австрію, а також станцював з нареченою.

Всього політик пробув на весіллі близько години, після чого попрямував до Німеччини, де у нього була запланована зустріч з канцлером Ангелою Меркель.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін тоді заявив, що запрошення Путіна на весілля міністра закордонних справ Австрії вплинуло на довіру між Києвом і Віднем.

У Європарламенті тоді закликали Кнайсль залишити посаду.

За очільника дипвідомства довелося вибачатися канцлеру країни Себастіану Курцу.

Що відомо про ексголову МЗС Австрії, чиє весілля відвідав Путін

Влада Австрії в роки російсько-української війни дотримувалася обережної у порівнянні з іншими країнами ЄС позиції з приводу дій РФ. Після приходу до влади нового уряду, до якого входила Кнайсль, з Відня стали частіше лунати пропозиції про налагодження відносин з Москвою.

Австрія — єдина велика країна ЄС, яка не стала висилати російських дипломатів після отруєння в Солсбері колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки. «У важкі часи необхідно підтримувати діалог», — сказала тоді Кнайсль.

У березні 2018 року міністр заявила, що Австрія готова стати посередником між Москвою та Лондоном. Закликала Кнайсль і до співпраці з Росією на Близькому Сході.

«Нам потрібно співпрацювати з Росією в Сирії, Ємені, Ірані, зокрема з питань, що стосуються ядерної угоди з Іраном. Ми сподіваємося, що Росія зможе вплинути на Іран, особливо в тому, що стосується присутності Ірану біля кордонів Ізраїлю в Сирії», — говорила вона в інтерв'ю австрійському телебаченню.

Жорстка позиція щодо мігрантів

Кнайсль була членом коаліційного уряду Австрійської народної партії та правої Австрійської партії свободи (АПС). АПС здобула на виборах перемогу після обіцянок серйозно посилити контроль за міграцією.

У розпал міграційної кризи в 2015 році Кнайсль заявляла, що біженці прагнуть потрапити до ЄС з економічних причин, а не через війну. ВВС цитує її думку, що більшість мігрантів — це «молоді люди під тестостероном», які не можуть знайти дружину через відсутність роботи та будинку, а, значить, не можуть отримати необхідний «статус людини в традиційному суспільстві».

Угоду Туреччини та ЄС щодо нелегальних мігрантів вона назвала «нісенітницею». Канцлера ФРН Ангелу Меркель через селфі з біженцями Кнайсль розкритикувала за «надзвичайну легковажність».

Обнуляти чи ні? Проти наступного президентського терміну Путіна понад 40% росіян. Це найбільше з 2014 року