Тасманійські дияволи винищили тисячі пінгвінів на острові, де їх оселили
Pixabay

Свого часу для збереження чисельності виду певну кількість тасманійських дияволів відправили на невеличкий острів Марія в Австралії.

Цей вид сумчастого хижака нещодавно вперше за сотні років народився на материку, повідомляє The Guardian.

На острові, куди перемістили тварин, жили й інші представники вразливих видів. Наприклад, ще 10 років тому клаптик землі був притулком для 3 тис. пар малих пінгвінів.

У 2012 році на острів завезли тасманійських дияволів, і популяція пташок сильно скоротилася. Але організація BirdLife Tasmania стверджує, що пінгвінів на острові не залишилося взагалі.

Сумчастих поселили на острові, щоб зберегти їхню чисельність. За три роки їхня кількість зросла з 28 особин до 100. Вчені кажуть, що результат прогнозований, але втрата такої кількості пінгвінів є великим ударом.

Дослідження також показали, що тасманійські дияволи винищили колонії короткохвостих буревісників. Очевидним є те, що новий вид завдав фауні острова Марія серйозної шкоди.

Довідка

Тасманійський диявол належить до ряду хижих сумчастих ссавців, які залишилися мешкати винятково на острові Тасманія. Більшість учених вважає, що останні материкові дияволи вимерли ще 3 тис. років тому, разом із іншими великими сумчастими хижаками.

Довгий час на тварин у Тасманії масово полювали та їли. У 1941 році вид взяли під охорону, але його представники зіткнулися з іншою небезпекою: хворобою пухлин морди диявола (DFTD), що мало не знищила популяцію. Зараз цей вид має статус «під загрозою». У Тасманії налічується до 25 тис. особин.

Учені назвали новий вид жаб на честь рок-гурту Led Zeppelin