Таврійський напрямок: окупанти за добу п'ять разів застосували хімічні гранати
Михайло Жирохов / Facebook

Росіяни на Таврійському напрямку за минулу добу п'ять разів застосували боєприпаси з отруйними речовинами.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун, пише Укрінформ.

«Ворог продовжує порушувати звичаї ведення війни та застосовувати боєприпаси з отруйними речовинами. Вчора було зафіксовано п'ять таких скидів. Це, ймовірно, гранати К-51 з хлорпікрином. Але кожен такий випадок досліджується окремо, робляться відповідні аналізи, і потім це подається до міжнародних інституцій», — розповів він.

За його словами, українські військові рятуються від хлорпікрину протигазами.

Хімічна граната К-51: що це таке

К-51 — радянська ручна аерозольна граната нелетальної дії, була розроблена у 70-х роках. Вона у кілька разів потужніша, ніж стандартна поліцейська граната зі сльозогінним газом для розгону демонстрацій, оскільки створювалася в СРСР для військових та співробітників спецслужб.

Щодо вмісту гранати існує дві версії: CS – 2-хлоробензальмалононітрил, а також військові мають припущення, що це може бути хлорпікрин. К-51 — це нелетальний засіб, але він здатний на якийсь час позбавити військового можливості опиратися і зробити легкою мішенню для вже летальної зброї противника.

Після контакту з газом у людини починають сльозитися очі, з'являється задишка, кашель, носові пазухи заповнюються слизом, можливо блювання. Ефект посилюється з кожною хвилиною перебування в токсичній хмарі.