«Те, що відбувається з Путіним, — це не божевілля, а деградація», — психолог розповіла про психічний стан диктатора

Світлана Чуніхіна, віце-президент Асоціації політичних психологів України та дослідник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України вважає, що тривале перебування в ізоляції суттєво вплинуло на психічний стан Володимира Путіна. Про це вона пише у своєму ФБ.

На думку фахівця, фактори, які вплинули на зміни у психіці диктатора, неважко змоделювати:

  •  Відсутність зворотного зв'язку

Путіну й у найкращі часи ніхто не перечив, зміцнюючи в ньому віру, що він красень і всіх переграв, а в бункері доступ до нього отримала й зовсім обмежена кількість людей, відібраних з усією ретельністю і з єдиною метою — гарантувати безпеку і недоторканність. Фактично його оточували не люди, а функції, дзеркала, які тільки й могли, що відображати нескінченно його власні оцінки та думки.

  •  Інформаційна ізоляція

Всім відомо, що Путін «гортає інтернет» і таким чином черпає інформацію про навколишній світ. Паперовий інтернет та зведення спецслужб. І це у найкращі часи. А в бункері, впевнена, потік інформації став ще тоншим і кривішим. Не розбереш тепер, із чого складається нинішня путінська картина світу.

  • Соціальна депривація

Так, у Путіна збочені соціальні потреби, але навіть у нього вони були і є. Потріпати там Ротенберга дружньо по маківці, влаштувати тверезу днюху з друзями. А в бункері нічого цього не було. Були лише «дзеркала» та «екрани».

  • Сенсорна депривація

Ми не знаємо в деталях його ізоляційного побуту, що він там їв, нюхав, дивився, до чого доторкався. Але можемо припустити, що особливо нічого.

Уявіть, що до кінця 2021 року в мозку Путіна горів лише один нейронний ланцюг: Україна! Судячи з боязких коментарів світових лідерів, які контактували з Путіним після ізоляції, десь так воно й було. Він не міг вибрати жодні інші сценарії, тому що вони просто відсохли

Чуніхіна вважає, що дія всіх цих факторів протягом тривалого часу не могла не призвести до когнітивного збіднення. Багато нейронних ланцюжків у нього просто згасли через непотрібність, зате ще більше «загорілися» всі його надцінні ідеї. «Уявіть, що до кінця 2021 року в мозку Путіна горів лише один нейронний ланцюг: Україна! Судячи з боязких коментарів світових лідерів, які контактували з Путіним після ізоляції, десь так воно й було. Він не міг вибрати жодні інші сценарії, тому що вони просто відсохли», — пише вона.

«Отже, те, що відбувається з Путіним, — це не божевілля, а деградація. Путін не збожеволів. Він помер для світу і тепер гниє. Він справді скоїв самогубство у бункері. Поки що символічне, але все ж таки», — підсумовує психолог.

В Євросоюзі забороняють російські пропагандистські видання
Російські окупанти хочуть поширити брехню про капітуляцію уряду