Театральний режисер і педагог Роман Віктюк помер від COVID-19
УНІАН

Театральний режисер, педагог, народний артист України, та народний артист Росії Роман Віктюк пішов з життя у віці 84 років. Причиною смерті артиста став інсульт. 

Про це повідомила помічниця художнього керівника театру Людмила Ісакович у коментарі російському «Інтерфаксу».

27 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Роман Віктюк потрапив у реанімацію в Москві після зараження коронавірусом.

«Роман Григорович помер у лікарні, це сталося сьогодні» — цитує ТАСС дирекцію московського Театру Романа Віктюка.

Знаменитий режисер помер в лікарні імені Бахрушина. Як повідомляє УНІАНу вівторок, 17 листопада, 84-річному артисту викликали швидку допомогу, а потім госпіталізували з гострим порушенням мозкового кровообігу. Він помер, перебуваючи в реанімації.

Час і місце прощання з режисером буде відомо пізніше.

Біографія Віктюка

Віктюк народився 1936 року у Львові.

Після закінчення в 1956 році акторського факультету ГІТІСу працював у театрах Львова та Києва. Далі творчий шлях Романа Віктюка проліг через різні театри колишнього Радянського Союзу: він працював у Твері, Вільнюсі (Російський драматичний театр Литви, 1970—1974), Одесі, Таллінні, Києві (Київський театр юного глядача), Саратові, Казані, Ризі, Ленінграді, Москві.

У 1988 році на сцені театру «Сатирикон» поставив свій найзнаменитіший спектакль «Служниці», в якому всі ролі грали чоловіки. А через три роки виставою «М.Батерфляй» відкрив Театр Романа Віктюка.

У 1991 р. Віктюк створив театр свого імені в Москві, в якому він був головним режисером і художнім керівником.

На рахунку режисера понад 250 вистав, створених у театрах України, Росії, Литви, Латвії, Італії, США, Фінляндії та інших країн. З найвідоміших — «Служниці», «Федра», «Мадам Баттерфляй», «Лоліта», «Дама без камелій».

Створив танцювальну школу в Італії, філіал театру в Ізраїлі тощо.

Віктюк ніколи не був одружений, дітей не мав. Відповідаючи на питання про особисте життя, він говорив, що у нього якийсь час був роман з Валентиною Тализіною, був закоханий в Людмилу Гурченко. А на питання про дітей відповідав, що учні називають його татом.

Віктюк про російсько-українську війну

У 2014 році режисер висловився про події на Донбасі. Тоді він сказав, що про те, як виграти війну на Донбасі, не знає ніхто: ні президент України, ні глава РФ, ні європейські та американські політики.

Коментуючи ситуацію, Віктюк закликав жителів Донбасу вимкнути телевізори, щоб у тиші розібратися в тому, що відбувається, а також рекомендував тим, хто не вважає себе громадянином України, дати країні спокій.

Українські кінотеатри працюватимуть в «червоній» зоні карантину