Держдеп США вніс телемарафон «Єдині новини» до звіту про порушення прав людини

Державний департамент США у звіті щодо порушень прав людини у 2023 році згадав про телемарафон «Єдині новини як приклад порушення свободи висловлення думок.

Відповідний звіт розміщений на сайті американського Держдепу.

Там зазначається, що підписання президентом України Володимиром Зеленським указу про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення росії дозволило запровадити подальші обмеження для ЗМІ та медіасвободи.

Держдеп США наголошує, що національний телемарафон «Єдині новини» дотримується урядової лінії у висвітленні російсько-української війни.

У документі також згадується, що «уряд заборонив/заблокував/ввів санкції проти ЗМІ та окремих журналістів, яких вважали загрозою нацбезпеці або які висловлювали позиції, що, на думку влади, підривають суверенітет і територіальну цілісність країни».

Крім того, у звіті додають, що деякі ЗМІ повідомили про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офісу президента ще навесні 2022 року.

«Деякі спікери, які критикували владу, також потрапили до чорного списку урядових новинних програм. Журналісти-розслідувачі, які критикували владу, іноді ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали. На свободу ЗМІ продовжували впливати й інші практики, зокрема самоцензура»,  йдеться у заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що довіра до телемарафону серед українців продовжує знижуватись. Станом на грудень 2023 року йому вірять лише 43% громадян.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Недоцільно»: Шмигаль відреагував на петицію про перенаправлення коштів з телемарафону на ЗСУ