Телемаратон доведеться завершити, якщо впродовж цього року він не змінить формат — Юрчишин

Якщо до кінця 2024 року телемаратон «Єдині новини» не продемонструє зміну формату та відновлення до себе довіри, то його можуть завершити.

Про це у інтерв’ю РБК-Україна розповів Ярослав Юрчишин, голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради.

За його словами, на цей рік трансляція телемаратону вже профінансована державою, тож до кінця 2024-го його навряд чи завершать, хіба якщо самі телеканали вирішать припинити спільний проєкт.

Проте наприкінці цього року Верховна Рада розглядатиме питання, чи варто продовжувати такий формат випуску новин, зокрема, через скорочення міжнародної фінансової допомоги, зазначив Юрчишин. Водночас він додав, що не хотів би повернення мовлення 2014-2022 року.

«[У 2014-2022 роках] не лише на каналах [підсанкційного бізнесмена Віктора] Медведчука, а на тих каналах, які входять зараз в марафон, сиділи і на чистій сльозі розповідали про те, що, може, треба було народ Криму запитати, чи хотіли вони окупації чи ні», — пояснив голова комітету Верховної Ради.

Також Юрчишин зауважив, що телемаратон допоміг телеканалам, які пройшли деолігархізацію та зіткнулися з проблемами у фінансуванні.

«Держава, де-факто, вибрала таку м'яку форму деолігархізації, коли ми даємо невеликі фінансові ресурси, а канали, зі свого боку, гарантують дотримуватись певних редакторських стандартів, щоб у нас там не сиділи в ефірах умовні Соловйов або Симоньян», — розповів він.

Раніше Юрчишин зазначав, що ефективність телемаратону «під питанням», додавши, що якщо більша частина суспільства отримує інформацію з анонімних Telegram-каналів, то «щось із маратоном не так».

Нагадаємо, що згідно з опитуванням КМІС довіра до телемарафону серед українців продовжує знижуватись. Станом на кінець 2023 року йому довіряли лише 43% громадян.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити

Telegram є проблемою з точки зору нацбезпеки, але це можна використати на нашу користь — Буданов