Телескоп «Джеймс Вебб» зробив перше в історії пряме фото екзопланети

Найбільший у світі телескоп NASA «Джеймс Вебб» зробив перше в історії пряме зображення екзопланети за межами Сонячної системи.

Про це повідомляє Space.com.

Зображена планета — газовий гігант, не має кам’янистої поверхні. Її вік до 20 млн років, а маса — у 6-12 разів більша за Юпітер. Планета обертається навколо зірки HIP 65426 приблизно за 385 світлових років від Землі, що у 100 разів далі ніж Земля від сонця. Вчені відкрили планету в 2017 році за допомогою великого телескопа в Чилі.

«Джеймс Вебб» сфотографував екзопланету за допомогою камери ближнього інфрачервоного діапазону й інструменту середнього інфрачервоного діапазону та побачив нові деталі. Звичайні наземні телескопи не змогли б це зафіксувати через власне інфрачервоне свічення атмосфери Землі.

«Це справді історичний момент для астрономії. «Джеймс Вебб» відкриває двері для цілого нового класу планет, які були абсолютно недосяжні для нас, і, спостерігаючи за ними в широкому діапазоні довжин хвиль, ми можемо вивчати їхній склад набагато глибше», — зазначив Саша Хінклі, астроном з Університету Ексетера, який керував спостереженнями.

Раніше Байден показав першу повноцінну світлину з телескопа «Джеймс Вебб». На зображенні можна побачити скупчення галактик 4,6 млрд років тому.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Німецький астронавт розповів, як виглядає війна в Україні з космосу