Тепер і на Місяці є заповідники. У США прийняли закон про захист місць висадки «Аполлону»
Neil Armstrong

Збереження історичних місць, де люди вперше висадились на Місяці, тепер є не лише гарною ідеєю, а й законом.

Сполучені Штати прийняли свій перший закон, який вимагає від американських компаній та інших організацій, що працюють з НАСА, не чіпати обладнання США, яке залишилося там 50 років тому.

Четвер, 31 грудня, прославився законом, який так і назвали — «Одним маленьким кроком до захисту спадщини людини в космосі».

«Я давно виступаю за збереження артефактів «Аполлона», які мають глибоку культурну, історичну та наукову цінність не лише для США, а й для всього людства», —  цитує Space.com Едді Берніса Джонсона, голова Комітет палати з питань науки, космосу та технологій. 

Новий закон наказує NASA вимагати від майбутніх місій на Місяці дотримуватися набору рекомендацій, розроблених у 2011 році «для захисту та збереження історичної та наукової цінності місячних артефактів уряду США». Рекомендації, які до цього часу не були зобов’язуючими, стосуються шляхів, якими повинні рухатися космічні кораблі, коли спускаються на місячну поверхню. Закон визначає «зони відсторонення», щоб уникнути цілеспрямованого чи ненавмисного порушення місць посадки «Аполлонів».

Шість місій здійснили посадку на Місяць між 1969 і 1972 роками.

Крім того, закон вимагає, щоб НАСА інформувало інші відповідні федеральні органи США про рекомендації щодо збереження.

«У рамках угод про програму «Артеміда», підписаних із країнами-партнерами, НАСА наголосило, що охорона історично важливих об'єктів є надзвичайно важливим» — сказав адміністратор NASA Джим Бріденстайн.

Угоду про «Артеміду» нині підписали дев'ять країн — Австралія, Канада, Італія, Японія, Люксембург, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Великобританія та США. Вона включає збереження об'єктів людської спадщини серед десяти керівних принципів, які служать основою для участі міжнародних партнерів у програмі.

Закон стосується всіх федеральних відомств США, відповідальних за ліцензування діяльності в космічному просторі, а не лише до НАСА. Він захищає лише Базу спокою, місце посадки «Аполлон-11», а не всі шість місць посадки «Аполлона». Є у законі згадка про штрафи за його порушення.

Законодавство тепер дозволяє адміністратору НАСА відмовитися від обмеження доступу до місць висадки «Аполлона», якщо причини є законними та мають значну історичну, археологічну, антропологічну, наукову чи інженерну цінність.

Китай став третьою країною в світі, що доставила грунт з місяця на Землю, після США і СРСР.

Як ми писали раніше, листопаді Україна приєдналася до програми NASA з освоєння Марса і Місяця.

Місячне сяйво. Чи справді світ розпочав нові космічні перегони і що стоїть на кону