Тепліше, ніж в Україні! На станції «Академік Вернадський» зафіксували температурний рекорд (фото)
НАНЦ

На українській станції «Академік Вернадський» в Антарктиді зафіксували новий температурний рекорд.

Цього тижня стовпчики термометра на крижаному континенті сягнули +12,7 С°, повідомляє Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) у Facebook.

температурний рекорд на «Академік Вернадський»

Судячи з графіку, рекорд зафіксували 7 лютого. Наприклад, у Києві в цей час було всього +2 С°. Метеоролог Олександр Надточій зазначив, що востаннє на станції таке спостерігали у 1985 році, коли температура становила +11,7 С°.

«Науковці пов'язують таке різке потепління з явищем атмосферної ріки, посиленим ефектом «гірського фену», — пояснили в НАНЦ.

Атмосферна ріка переносить теплі маси повітря з тропіків в Антарктиду, а ефект «гірського фену» — це теплий вітер з гір. Повітря нагрівається через утворення опадів над вершинами.

За зимові місяці це вже другий рекорд. У грудні 2021 року метеорологи зафіксували рекордний рівень снігу в Антарктиді. Біля станції «Академік Вернадський» до свята Миколая випало 2,75 м опадів.

У НАНЦ зазначають, що такі температурні рекорди свідчать про зміни клімату.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Український криголам «Ноосфера» вирушив у свій перший рейс в Антарктику (відео, оновлено)