Термін «Донбас» — наратив, нав’язаний Росією — секретар РНБО
РНБО

Проведення місцевих виборів у низці громад Донецької та Луганської областей на сьогодні є неможливим, оскільки в регіоні тривають бойові дії.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексія Данілова, не треба маніпулювати тим, що когось позбавили права вибора.

«Життя людини є первинним процесом у будь-яких діях. Не треба маніпулювати, що когось позбавили права вибору. Це прифронтова територія, і крапка», — наголосив Данілов.

Секретар РНБО підкреслив, що мова йде не про небажання держави проводити вибори. «Мова про те, що в нашій країні вже сім років йде війна, і це вимушений крок держави — реагувати на ситуацію, яку створила РФ, окупувавши частину територій Донецької та Луганської областей», — зазначив Данілов.

Секретар РНБО України підкреслив, що необхідно, насамперед, використовувати чіткі визначення. За його словами, терміну «Донбас» не існує в жодному нормативно-правовому документі нашої держави. «Жодного «Донбасу» не існує, це небезпечний наратив, який нам нав’язує Російська Федерація», — сказав Данілов.

Він також наголосив на необхідності законодавчого вдосконалення процедури виборів у громадах, розташованих на прифронтових територіях. Водночас, у 18 громадах Донецької та Луганської областей, в яких так і не відбулися місцеві вибори, повною мірою забезпечується надання громадянам усіх необхідних державних послуг.

Чинний заступник секретаря РНБО допомагав писати «Харківські угоди»