Тероборона і збільшення ЗСУ. Верховна Рада почала створювати рух опору на випадок вторгнення

Верховна Рада проголосувала за нову структуру територіальної оборони та створення руху опору.

Про це йдеться у законопроєкті «Про основи національного спротиву», який ухвалили у першому читанні 318 голосами.

Новий закон передбачає три елементи.

Перший — війська територіальної оборони. Фактично це легка піхота, яка може допомагати основним силам ЗСУ охороняти важливі об'єкти або кордон, чергувати на блокпостах або ж протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам на своїй території. Чисельність ЗСУ мають збільшити на 11 тис. кадрових військових — до 261 тис.

Інша функція тероборони — допомога при надзвичайних ситуаціях. Тероборона має підпорядковуватися командуванню ЗСУ через командувача військ територіальної оборони.

Другий елемент національного спротиву — рух опору.

Його завданнями є створення осередків опору та «перешкоджання діям військ агресора».

Крім того, рух опору може долучатися до спеціальних операцій, зокрема розвідувальних чи інформаційно-психологічних. Тому його планують підпорядкувати Силам спецоперацій та формувати з добровольців.

Третій елемент — підготовка громадян до національного спротиву. Вона передбачає створення відповідної системи підготовки, військово-патріотичне виховання, а також «підготовку населення до умов життєдіяльності в районах ведення бойових дій».

Всі три елементи — тероборона, рух опору та підготовка громадян — підпорядковуються верховному головнокомандувачу, тобто президенту.

Автором законопроєкту значиться Володимир Зеленський, президент України.

Хроніки судової реформи. Чи вдасться Зеленському перезавантажити систему