Тестова модель космічного корабля Starship після випробувального польоту вибухнула під час посадки (відео)
SpaceX

Прототип американського пілотованого космічного корабля Starshipу після здійснення випробувального польоту на суборбітальну висоту вибухнув під час посадки. Випробування транслювалося компанією-розробником SpaceX.

Корабель розробляється для місій на Місяць і Марс,

Компанія здійснила запуск зі свого полігону в Бока-Чика в штаті Техас о 17:45 за часом східного узбережжя США (0:45 четверга за часом Києва).

Під час випробування корабель виконав політ на висоту 12,5 км з наступним відключенням двигунів, аеродинамічного гальмування, повторним запуском двигунів для повернення в вертикальний стан і спробував здійснити посадку на стартовий майданчик.

Під час польоту один із трьох двигунів припинив роботу.

Через п’ять хвилин після старту корабель SN8 з носовою частиною і стабілізаторами досяг заданої висоти і почав плавний спуск. При торканні асфальтованої площадки, розташованої поруч зі стартовим столом, прототип вибухнув.

Під час трансляції було видно, що Starship опустився на майданчик не рівно вертикально. На сторінці SpaceX в Twitter зазначається, що ракетний двигун Raptor, встановлений на прототипі, аварійно припинив роботу.

Тим часом засновник SpaceX Ілон Маск вважає випробування успішним. «Успішний зліт, перемикання на основні баки і точна робота закрилків аж до посадки!» — написав він у своєму Twitter. Бізнесмен зазначив, що тиск у головному паливному баку перед посадкою була низьким, що призвело до більшої швидкості під час приземлення.

Спочатку запуск планувався 8 грудня. Однак він був скасований автоматикою всього за одну секунду до старту через виявлену аномалію в одному з двигунів Raptor.

Starship поєднує в собі дві функції — другого ступеня для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі й багаторазового космічного апарату. Він здатен злітати, виконувати політ у космічному просторі й здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У перспективі цей корабель багаторазового використання будуть запускати для далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy із 28 двигунами Raptor, здатною виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Вона буде також багаторазовою системою, яка використовується як прискорювач тільки для злету з Землі.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 людей.

На початку грудня власник SpaceX Ілон Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже у 2026 році.

На початку вересня SpaceX провела чергові льотні випробування прототипу корабля Starship на полігоні в районі Бока-Чіка. Корабель модифікації SN6 піднявся на висоту 45,7 м і зробив плавну посадку на асфальтовану площадку, розташовану поруч зі стартовим майданчиком. У травні черговий прототип корабля Starship вибухнув під час випробувань на полігоні в районі Бока-Чіка. Схожими вибухами закінчувалися тести корабля в квітні, в лютому цього року, а також в листопаді минулого року. На початку серпня прототип космічного корабля здійснив перший успішний політ, піднявшись на висоту 150 м.

У середу компанія вперше мала намір запустити корабель на висоту 12,1 км. Не уточнюється, чи досяг SN8 цієї висоти.

Маск 31 серпня повідомив, що перший випробувальний політ корабля на навколоземній орбіті, ймовірно, пройде в 2021 році. При цьому він не виключив, що перші польоти Starship «можуть не вийти» в зв’язку з тим, що компанія «працює на незвіданій території». «Ніхто ніколи не робив орбітальну ракету цілком багаторазового використання», — додав він.

6 грудня SpaceX здійснила запуск корабля Dragon з вантажем для МКС.

Тестову модель багаторазового міжпланетного корабля Starship вперше запустили на значну висоту, щоб перевірити її аеродинаміку та змогу здійснювати керовану вертикальну посадку в задану точку.

Після невдалої посадки SpaceX написала: «Відмінний тест. Вітаємо команду Starship».

Напередодні Маск зазначав, що з «імовірністю ⅓ (33.3%) запуск пройде успішно».

Напередодні випробування старший інженер SpaceX по польотах на Марс Ларс Блекмор сказав, що цей запуск — «великий крок до 100% багаторазових ракет, які зможуть доставити нас на Місяць і Марс. Можливо, не вийде з першого разу, тож побажайте нам удачі!».

Наступні тестові моделі Starship 9 і 10 вже майже готові до запусків, а 11,12,13,14,15 та 16-та модифікації Starship зараз виготовляються.

У тестовому прототипі SN8, на відміну від ракети-носія Falcon 9, де встановлено 9 двигунів Merlin, підйомну потужність забезпечують три двигуни Raptor.

1 грудня Ілон Маск заявив: «Я повністю впевнений, що людина висадиться на Марс в найближчі шість років», а в кращому випадку — в наступні чотири роки.

Плани Маска на розміщення бізнесу

Маск заявив, що виїжджає з каліфорнійської  Кремнієвої долини до Техасу, і прогнозує, що технологічна «столиця» може втратити свій вплив.

Компанія Tesla, вартість якої оцінюється в $500 млрд, має штаб-квартиру в Каліфорнії, але побудує нову фабрику в Остіні.

Space X, компанія з космічних польотів Маска, вже має потужності в Техасі.

«Дві найбільші речі, якими я займаюся зараз, — це розробка Starship у Південному Техасі і велика нова фабрика Tesla в США», — сказав Маск виданню Wall Street Journal.

У травні Маск мав намір перевезти Tesla до Техасу після того, як місцеві чиновники відмовилися дозволити автомобільній компанії відкрити свою фабрику під час пандемії коронавірусу. У 2020 році з ростом акцій Tesla більш ніж на 670% статок Ілона Маска виріс у кілька разів: якщо на початку року його оцінювали в $27 млрд, то зараз, за ​​оцінкою Bloomberg, він становить $157 млрд, а за даними Forbes, — $144,3 млрд.

Тікай хто може! Мільярдери, які покинули домівки, аби зекономити на податках