The Economist назвав ProZorro одним із найуспішніших прикладів боротьби з корупцією

Британське видання The Economist зняло фільм, у якому назвало українську систему ProZorro одним з трьох найуспішніших прикладів боротьби з корупцією у світі. Також у фільмі описується боротьба з корупцією у Південно-Африканській республіці та самій Британії. 

Журналісти зазначають, що під час президентства Віктора Януковича з держбюджету України «зникло» близько $40 млрд, а завдяки ProZorro з 2014 року в країні крадуть начебто на $6 млрд на рік менше. Завдяки таким результатам систему ProZorro використовують і в інших країнах. 

Серед інших прикладів успішної боротьби з корупцією — досвід ПАР, де за президентства Джейкоба Зума в країні розікрали близько $100 млрд (це третина ВВП країни). Також журналісти наводять приклад британського Serious Fraud Office — недержавного урядового департаменту, який займається розслідуванням корупції в Англії, Уельсі та Північній Ірландії. 

Серед гучних справ британського SFO — кейс Rolls-Royce. Справу проти автовиробника вели п’ять років. За цей час антикорупціонери зібрали 30 млн документів, а Rolls-Royce потім у суді визнав факти корупції у шести країнах світу. В результаті на компанію наклали штраф у розмірі $650 млн. 

Повний фільм The Economist можна переглянути нижче: