Тибетський політичний лідер вперше за шість десятиліть відвідав Білий дім, викликавши роздратування КНР
McKay Savage

Глава тибетського уряду в еміграції вперше за шість десятиліть відвідав Білий дім США. Це може додатково розлютити Пекін, який звинуватив США в спробі дестабілізації регіону.

Лобсанг Сангай, президент Центральної адміністрації Тибету (ЦТА), був запрошений до Білого дому для зустрічі з чиновниками в п'ятницю, цитує прес-реліз ЦТА Reuters.

«Ця безпрецедентна зустріч, можливо, задасть оптимістичний тон для відносин ЦТА з американськими чиновниками, які будуть більш офіційно оформлені в найближчі роки», — заявила ЦТА, який базується в індійському Дхарамшалі.

Тибет став однією із тем суперечок між США та Китаєм, а відносини між двома найбільшими економіками світу є найгіршими за останні десятиліття.

Державний секретар США Майк Помпео в липні звинуватив Пекін у порушенні прав людини в Тибеті й заявив, що Вашингтон підтримує «значну автономію» для регіону.

З того часу офіційні особи Пекіна звинувачують США у використанні Тибету для спроби пропагувати «розкол» у Китаї. Китай також відмовився співпрацювати з новопризначеним спеціальним координатором США з питань Тибету Робертом Дестро.

Китай захопив контроль над Тибетом у 1950 році, назвавши це «мирним визволенням», яке допомогло регіону відкинути своє «феодальне минуле». Але критики на чолі з духовним лідером у вигнанні Далай-ламою вважають, що правління Пекіна є «культурним геноцидом».

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив у серпні, що Китаю потрібно побудувати "неприступну фортецю" в Тибеті, щоб захистити національну єдність.

Далай-лама наголосив, що українцям треба «реалізувати спільну свободу» (відео)