Тихановська запустила збір голосів в інтернеті за переговори з владою Білорусі
Світлана Тихановська

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила про початок «загальнонаціонального голосування» за переговори з чинною владою Білорусі за посередництва ОБСЄ і ООН. Вона виступила в прямому ефірі в Youtube.

«Ми запускаємо це голосування, щоб провести переговори з тими представниками режиму, які готові думати про майбутнє і приймати зрілі рішення, а не затягувати кризу до повної катастрофи. І такі люди є. І їм переговори потрібні не менше, ніж нам, тому що насильство і беззаконня погіршило і їх життя теж», — сказала політик.

За словами Тихановської, голосування буде проходити через інтернет-платформу «Голос», яка була створена перед президентськими виборами в Білорусі в серпні 2020 року. Її використовували для альтернативного підрахунку голосів. Тихановська підкреслила, що даним платформи «Голос» довіряють в Євросоюзі, США та міжнародних організаціях.

«Ваші голоси допоможуть нам домогтися рішучих кроків з боку міжнародних структур — ОБСЄ і ООН. Вони готові організувати майданчик і виступити посередниками, а також змусити режим піти на переговори», — сказала лідер опозиції РБ.

Тихановська зазначила, що «сім місяців працювала з іноземними політиками і організаціями», щоб зробити сьогоднішню заяву. Вона додала, що перед початком переговорів опозиційні сили «зміцнять свою позицію через протести і кампанії громадянської непокори».

Ми вибираємо не зброю, а ненасильницький протест і чесний голос. І чим більше наших голосів, тим голосніше для всього світу звучить наша вимога вирішити кризу мирно і без нових жертв. Адже голос за переговори — це голос за порятунок сотень в'язнів, які страждають у в'язниці за свою думку

Опозиціонерка оголосила про «мобілізацію всіх ресурсів, щоб на другу хвилю протесту у режиму не вистачило ні сил, ні грошей». Тихановська пообіцяла «новий пакет рішень», який дозволить в перехідний період підтримувати безпеку, стабілізувати економіку і готувати нові президентські вибори.

Голосування і подальший початок переговорів вона анонсувала не замість, а разом із вуличними протестами. Їхні плани політик обіцяє озвучити вже скоро.

Перші результати голосування Тихановська обіцяє до Дня Волі — 25 березня.

Передісторія

У Білорусі в серпні 2020 року пройшли президентські вибори. ЦВК оголосила про перемогу Олександра Лукашенка з результатом 80% голосів. Платформа «Голос» та інші ініціативи з контролю за ходом голосування заявили, що не менше 30% протоколів були сфальсифіковані, а значить, результати виборів можна вважати недійсними.

Після виборів в Білорусі почалися протести проти Лукашенка; тільки в Мінську в них брали участь сотні тисяч осіб. Акції були жорстоко придушені. За даними опозиції і ЗМІ, щонайменше шестеро людей загинули і не менше 1300 постраждали. Проти учасників протесту було порушено понад дві тисячі кримінальних справ, проти співробітників міліції через застосування сили — жодної.

Протести в самій Білорусі, а також акції білорусів, які живуть в інших країнах, тривають досі, але вже не так масово, як у перші місяці після виборів.

«Швидше пекло замерзне». Литва відмовилася видати Білорусі Тихановську