Тихановський заявив, що Крим має бути українським і де-факто
RFE

Білоруський опозиціонер і політв'язень Сергій Тихановський заявив, що Крим має бути українським не тільки де-юре, але й де-факто. У такий спосіб він відповів на запитання «Чий Крим?» читача свого Telegram-каналу «Країна для життя».

«Те, що в Білорусі транслюються російські канали – це величезне зло. Раніше, дивлячись, наприклад, «60 хвилин», у мене були сумніви щодо достовірності відображення подій в Україні. Зараз, коли я побачив, як вони висвітлюють події в Білорусі, як оббрехали нас усіх і підтримують диктатора, абсолютно очевидно, що вони оббрехали і українців», — зазначив Тихановський.

На виборах президента Білорусі 2020 року опозиціонер висував свою кандидатуру, але ЦВК країни відмовила йому в реєстрації. Тоді його дружина, Світлана Тихановська, подала свої документи на реєстрацію в кандидати. Її зареєстрували.

У травні 2020 року Тихановського затримали. Наразі він перебуває в СІЗО в Мінську. Його звинувачують за кількома статтями Кримінального кодексу,  серед яких «Організація або активна участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок».

За офіційними даними, вибори президента Білорусі виграв Олександр Лукашенко. Однак є дані про численні фальсифікації. Білоруська опозиція ж заявляє про перемогу Тихановської. Напередодні вона була змушена виїхати до Литви.

Раніше Тихановська назвала анексію Криму Росією такою, що «суперечить міжнародному закону». Пізніше вона заявила, що «юридично Крим є українським, але фактично він російський».  

«Вираз солідарності з Білоруссю». Тихановську висунули на Нобелівську премію миру