Тисячі людей збираються по всій Франції на честь убитого вчителя

Тисячі людей збираються в Парижі, аби вшанувати пам'ять вбитого вчителя Самюеля Паті. Нація сумує за чоловіком, якому відрубав голову терорист у п'ятницю.

Десятки тисяч людей зібралися на знак солідарності у містах та містечках по всій Франції: Парижі, Ліоні, Тулузі, Страсбурзі, Нанті, Марселі, Ліллі та Бордо, повідомляє видання The Guardian.

Провідні політики, речники правозахисних організацій та профспілок викладачів виступили на площі Республіки в Парижі. Люди тримають плакати, що проголошують «Je suis Samuel» («Я — Самуель») — відлуння гасла «Je suis Charlie» («Я — Шарлі») після нападу 2015 року, коли ісламістські нападники вбили 12 людей біля офісу сатиричної газети «Шарлі Ебдо». Учасники акцій тримали плакати з лозунгами «Ні — тоталітаризму думок!», «Я вчитель» і «Школи в траурі». Люди скандували «Свобода слова, свобода викладати!» та співали «Марсельєзу».

«Ми є результатом нашої історії: цінності свободи, секуляризму та демократії не можуть залишатися лише словами», — заявив один із демонстрантів у Парижі французькому телебаченню. «Ми повинні підтримувати існування наших цінностей і перебування тут допомагає зробити це».

Багато вчителів заявляють, що вбивство скоєне в умовах підозри по відношенню до вчителів, що зростає, та їхньої критики, причому особливо готові втрутитися батьки учнів. «Нам слід дозволити робити свою роботу», — сказав один учитель виданню Le Monde. «Не можна допускати, щоб я жив із знанням, що в підсумку мене можуть вбити за викладання», — сказав інший.

Перед мітингами міністр освіти Жан-Мішель Бланкер закликав «усіх підтримувати наших вчителів», заявивши, що «солідарність та єдність» є життєво важливими. Державний секретар внутрішніх справ Марлен Шьяппа заявила, що вона відвідує паризький мітинг «на підтримку вчителів, секуляризму і свободу вираження поглядів, проти ісламізму».

Камель Кабтане, настоятель ліонської мечеті і високопоставлений мусульманський діяч, сказав, що Паті просто «робив свою роботу» і робив це «з повагою». «Ці терористи не є віруючими, але використовують релігію, щоб захопити владу», — сказав Кабтане агенції Франс Прес.

Прем'єр-міністр Жан Кастекс, який брав участь у мітингу в Парижі разом з лідерами опозиції та мером міста Анн Ідальго, заявив, що уряд працює над стратегією для кращого захисту вчителів від подібних загроз.

У Парижі та Ліоні вже пройшли хвилини мовчання, лунають промови від офіційних осіб.

«Ви нас не злякаєте. Ми не боїмося. Ви не роз’єднаєте нас. Ми — це Франція», - написав Жан Кастекс, публікуючи відео з акції у столиці. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на BFMTV та Le Figaro.

Президент Еммануель Макрон у зверненні до нації у зв’язку з вбивством заявив, що нападник своїм вчинком «хотів убити Республіку разом з її цінностями» та що уся Франція стане на захист викладачів і їхнього права вільно та безпечно робити свою роботу, виховуючи вільних громадян. 

Люди у соцмережах діляться світлинами та відео з акцій у своїх містах.

 

Франція готує масштабне видворення потенційних екстремістів

Після вбивства вчителя історії французький уряд планує вислати із країни 231 іноземця, які можуть мати екстремістські погляди, повідомляє Reuters.

Відповідну інформацію агентству повідомило джерело у профспілці поліції. Водночас, у міністерстві внутрішніх справ не змогли це підтвердити.

Екстремістів у Франції визначають таким терміном: «люди, залучені у процес радикалізації, та які можуть взяти участь у діяльності терористичної групи чи доєднатися до неї».

Агентство повідомляє, що наказ про видворення іноземців надійшов від міністра внутрішніх справ у неділю.

Джерело Reuters вказує, що із загального переліку осіб, яких планують вислати, 180 перебувають у в’язниці, а ще 51 особу мають невдовзі заарештувати.

Також у силовому відомстві планують збільшити увагу до запитів на отримання статусу біженця у Франції.

Передісторія теракту та реакція на нього

У п’ятницю, 16 жовтня, молодий чоловік обезголовив 47-річного Самюеля Паті, викладача історії в місцевому коледжі.

Тіло Паті знайшли на території закладу, де він викладав. Поруч знаходився невідомий, який намагався втекти і погрожував поліцейським пістолетом, вигуючи «Аллаху Акбар!». Підозрюваного застрелили. У нього знайшли великий ніж, який, ймовірно, був знаряддям вбивства.

Самуель Паті викладав в коледжі історію і географію. На початку жовтня він показав учням віком 12-14 років карикатури на пророка Мухаммеда на заняттях зі свободи слова.

В рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів, поряд із мультфільмами та карикатурами на різні теми, Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда, опубліковані Charlie Hebdo.

Батько однієї з учениць розповів в соцмережах, що на уроці вчитель запропонував учням-мусульманам вийти з класу, тому що він покаже картинку, яка може їх шокувати. Паті сказав, що не хоче, щоб їхні почуття постраждали.

Після цього батьки деяких учнів поскаржилися на нього керівництву коледжу і звернулися в поліцію. 

За інформацією Le Monde, вбивцею виявився 18-річний етнічний чеченець. Прокурор Жан-Франсуа Рікар підтвердив повідомлення ЗМІ про те, що нападником був 18-річний чеченець на ім’я Абдулла (Abdullakh) Анзоров, який народився в Москві, повідомляє France 24. Він на законних підставах проживав у Франції як біженець. Нападник не був студентом коледжу.

У Франції він жив у місті Евре в 90 кілометрах від Конфлан-Сент-Онорін. Він не вчився у вбитого викладача і раніше не потрапляв у поле зору правоохоронних органів.

Анзоров не ходив у школу і, хоча є дані про випадки вандалізму та бійок у дитинстві, не мав відомих радикальних чи ісламістських зв'язків, повідомляють французькі ЗМІ.

Французькі правоохоронці затримали 11 осіб, підозрюваних у причетності до вбивства вчителя. Більшість із них — найближче оточення нападника, серед них родичі підозрюваного і батьки деяких учнів убитого викладача.

Після вбивства у Twitter з'явився допис, який, імовірно, залишив підозрюваний. Там було фото відрізаної голови та звернення до президента Франції Макрона: «В ім'я Аллаха, наймилосерднішого... Макроне, вождю невірних. Я стратив одного з ваших пекельних псів, який наважився принизити Мухаммеда». Зараз акаунт заблокований.

Президент Макрон назвав вбивство терактом: «Один із наших співвітчизників був убитий за те, що вчив студентів свободі слова, свободі вірити або не вірити. Він став жертвою ісламістської терористичної атаки».

Журнал Charlie Hebdo, який публікував карикатури на пророка Мухаммеда, засудив вбивство: «Нетерпимість щойно переступила нову межу і, схоже, не зупиниться ні перед чим, щоб нав'язати жах нашій країні. Тільки рішучість політиків і загальна солідарність переможуть цю фашистську ідеологію».

У 2015 році журнал зазнав нападу терористів через публікацію карикатур на пророка Мухаммеда.

 

У передмісті Парижа терорист-ісламіст убив учителя