Токсичний газ від виверження вулкану на острові Ла-Пальма досяг України. Чи небезпечно це?
Getty Images

На острові Ла-Пальма триває виверження вулкану Кумбре-В'єха, токсичне повітря якого вже досягло території України. 

Про це повідомляє прес-служба «УкрГідрометцентру».

Вчені виявили переміщення територією Європи повітряних мас з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки SO2 (він виділяється при вулканічних виверженнях).

«На даний час, ці повітряні маси вже досягли території України. Але, як зазначають вчені, хвилюватися все ж не варто! Адже перевищення концентрацій SO2, спостерігається не у приземному шарі атмосфери, а на значних висотах — 10-15 км», — пояснили українські синоптики.

Чи є загроза для населення

На повітря — це не впливає значним чином. У випадку випадіння опадів — утворюється слабокислий дощ, який знову ж таки, за словами вчених, не становить суттєвої небезпеки для навколишнього середовища.

Коли ці повітряні маси покинуть територію України

«За прогнозами, протягом наступної доби маса повітря, що містить перевищені концентрації SO2 вже практично повністю покине територію України, відходячи у східному напрямку», — повідомили в «УкрГідрометцентрі».

Chas News повідомляв, що 19 вересня на Ла-Пальмі почав вивергатися вулкан Кумбре-В'єха, влада розпочала евакуювати людей і домашніх тварин.

За час виверження, яке триває майже місяць, потоки лави спустошили 742 га землі та знищили близько 2 тис. будинків, приблизно 7 тис. людей були евакуйовані.

Лава з вулкану на острові Ла-Пальма утворює «найновіше місце на Землі» (відео)