Традицію Щедрого вечора внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини
Мінкульт

Міністерство культури та інформаційної політики України включило традицію Щедрого вечора до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

«Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи...Одним з найяскравіших таких проявів є «Щедрик» Миколи Леонтовича», — зазначив Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури.

Зараз Україна працює над включенням пісні «Щедрик» до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. 

«Наша мета — довести світові, що мелодія «Carol of the Bells» має насправді суто українське «громадянство». Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового писку  — це його включення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини», — пояснила Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України.

ГО «Інститут культури України» з експертами вже розробили світову промо кампанію елемента: це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенко та діджитал-шоу «Щедрий вечір» за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила амбсадоркою «Щедрика».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Свято наближається: коли потрібно колядувати, щедрувати та посівати за новим календарем