Трагедія у Дніпрі. Що відомо про нацгвардійця, який розстріляв товаришів по службі (відео)
Денис Монастирський / Facebook

У Дніпрі в ніч на 27 січня 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук, влаштував стрілянину на території Південного машинобудівного заводу. Внаслідок цього загинули четверо інших військових із караулу та цивільна жінка, співробітниця заводу «Південмаш». Ще п’ятеро людей поранені.

Як все сталося

Стрілянина сталася приблизно четвертої ранку на території Південного машинобудівного заводу. До поліції надійшло повідомлення про те, що військовослужбовець Нацгвардії обстріляв товаришів по службі з автомату.

Після масового вбивства підозрюваний утік із місця злочину зі зброєю, проте невдовзі сам зв'язався з правоохоронцями та здався.

Згодом його затримали у селі Підгороднє (Дніпропетровська область).

Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ, опублікував у Facebook відео затримання.

Також у мережу вже виклали відео, де хлопець після затримання розповідає про хронологію подій.

Ось що розповів затриманий: «Я беру автомат, у нас є підсумки і магазини по 10 набоїв. Я заряджаю перший магазин і стріляю по тих двох, які в КЗЗ — там були два службовці-строковики й один контрактник. Один строковик зі старшого призову примудрився якось утекти.

Я знав, що оператор ІТЗО (Інженерно-технічні засоби охорони — Прим. ред.) звʼязується з частиною кожні 30 хвилин для доповіді обстановки. Щоб вона не розповіла, я пульнув по ній. Після цього у відкритий сейф заходжу, забираю всі ріжки, які зміг закинути в рюкзак і йду до будівлі заводоуправління. Там жінка мене не випускала. Кажу, відкрийте, треба терміново вийти. Вона відмовила — я вистрілив їй у голову.

Після цього стріляв по дверному замку, сподіваючись, що він вилетить. У мене нічого не вийшло. Я побродив заводом, знайшов місце, через яке зміг перестрибнути, перерізав колючий дріт і вийшов».

Далі хлопець розповідає, що ходив житловими районами Дніпра, потім вийшов на трасу і спіймав машину, яка підвезла його до лівого берега міста. Далі він просто йшов «куди бачили очі» і врешті вирішив здатися.

Ким були загиблі?

У Нацгвардії оприлюднили імена жертв.

  • Старший лейтенант Буганов Олександр Олександрович, 1987 року народження (НГУ);
  • молодший сержант Драган Олександр Олександрович, 1997 року народження (НГУ);
  • старший солдат Левківський Артем Володимирович 2000 року народження (НГУ);
  • солдат Чернік Леонід Леонідович, 2002 року народження (НГУ);
  • Лебединець Віра Сергіївна, 1985 року народження, (контролер КПП, відомча воєнізована охорона).

Що відомо про стрілка

Артемій Рябчук народився 2001 року в місті Ізмаїл Одеської області, а ріс у селі Броска. Як розповідають місцеві, батько Артемія помер, коли хлопець вчився у технікумі.

«Коли Артем після 9-го класу перейшов учитися в технікум, батько помер (бо хворів — Прим. ред.). Його мама займається тим, що пече солодощі й торти на продаж. Вони дуже віруючі. Артем теж віруючий хлопець, він часто виступав у класі на теми, пов'язані з Біблією. Ми навіть здивовані, що він узагалі пішов служити в армію і взяв у руки зброю», — цитує obozrevatel одну із мешканок села.

Вона також пригадала трагічну подію з життя хлопця: кілька років тому на його очах потонув друг.

«Вони з другом Сергієм після того, як той закінчив 11-й клас, пішли на Дунай на пляж. І той на його очах почав тонути. Артемій нічого не міг удіяти, бо вони обоє не вміли плавати. Сергій потонув буквально за метр від нього. В Артемія був стрес, він бігав пляжем і дуже сильно плакав. Потім він навіть на похорон не прийшов, була тільки його мама», — пригадує жінка.

У селі також згадують хлопця як товариського та доброзичливого, проте із загостреним почуттям справедливості. Односельці кажуть, що Артем учився сумлінно і нічого поганого не робив.

Восени 2021-го його призвали на строкову службу, тобто до інциденту хлопець прослужив кілька місяців.

У соцмережах пишуть, що на службу строковика раніше не було нарікань. Рябчук характеризувався позитивно та проходив бесіди з психологом.

Можливі причини масового вбивства

Мотиви дій нацгвардійця досі невідомі.

Юлія Яцик, народна депутат фракції «Слуга Народу», написала у Telegram, що, за попередньою інформацією, два місяці тому підозрюваний запобіг бійці між солдатами.

«Повідомив керівництву, а ті не вжили жодних заходів, визнали його «стукачем» і почали знущатися. Він спеціально чекав два місяці, щоб отримати автомат і помститися», — зазначила депутатка.

Тож,така поведінка хлопця може бути наслідком «дідівщини», адже до лав армії він потрапив всього кілька місяців тому.

При цьому Яцик наголосила, що цькування не виправдовує вбивство військовослужбовців.

Артем Шевченко, спікер МВС, коментуючи надзвичайну подію, висловив свої версії того, що сталося.

«Це могла бути помста за нестатутні стосунки чи спалах ненависті через проблеми в сім'ї, раптовий напад агресії чи щось інше. Слідство має докладно дати раду причинам. На жаль, у військових колективах, де є доступ до зброї, таке трапляється. Але останнім часом не пригадаю, щоби не на фронті солдати вбивали своїх так масово», — зазначив Шевченко.

Якою буде відповідальність?

Насамперед вивчатиметься питання, чи військовослужбовець не піддавався психологічному тиску в колективі. А також те, як він проходив медичну комісію, за висновками якої йому надали право доступу до бойової зброї.

У будь-якому разі за масове вбивство Артемій Рябчук може отримати найжорстокіше покарання — довічне ув’язнення.

Держбюро розслідувань вже відкрило кримінальне провадження за пунктами 1 та 4 частини 2 статті 115 КК України (умисне вбивство двох або більшої кількості людей, вчинене з особливою жорстокістю).

Крім того, зареєстрували кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії України, яка призвела до трагедії.

Запобіжний захід Рябчуку обиратимуть у Кіровському районному суді Дніпра. Дата і час засідання ще невідомі.

Реакція соцмереж

Свої думки з приводу трагедії у соцмережах висловили військовослужбовці.

«Хлопця просто «принижували» в Нацгвардії, була і є елементарна жорстка дідівщина, яку покривало та покриває керівництво. Цей хлопець просто вирішив усім помститися. Він не псих. Почавши вбивати, він потрапив у стан афекту, а коли почав усвідомлювати, то здався. Ця історія розкрила весь безлад, який існує в армії та силовому блоці. Згадайте ще скільки було самогубств серед солдатів на цьому ґрунті. Чиновники завжди намагалися це приховати».

«У військових колективах іноді знущаються над військовослужбовцями молодшого призову. Ймовірно, психіка хлопця була до такої міри розхитана, що іншого виходу він не бачив. Його необхідно лікувати, а з командуванням частини необхідно розбиратися на предмет подальшого перебування на посаді, та й загалом на волі».

Також трагічну подію коментують і небайдужі українці.

Стрілянина у Дніпрі

Стрілянина у Дніпрі

Реакція президента

На подію відреагував і Володимир Зеленський, президент України. Він висловив співчуття рідним загиблих.

«Очікую від правоохоронців повного інформування суспільства про всі обставини злочину. Мотиви вбивці, те, як таке стало можливим, — усе має бути проаналізоване максимально детально. Обов’язкові кадрові висновки необхідно зробити найближчим часом», — написав президент.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Командувач Нацгвардії подав у відставку після розстрілу у Дніпрі