Трамп і почуття краси. Американський президент вирішив, що нові федеральні будівлі повинні бути «прекрасними»
The White House

Президент США Дональд Трамп видав наказ про те, що майбутні федеральні будівлі по всій країні повинні бути «прекрасними» і бажано будувати їх у класичному грецькому, римському або подібному стилі.

У розпорядженні президента говориться, що занадто багато федеральних будівель відображають «бруталістські» задуми минулого століття (до «брутальності» термін не має стосунку, це такий стиль архітектури).

Трамп вирішив, що нові урядові будівлі повинні більше нагадувати «улюблені» визначні пам'ятки Америки, такі як Білий дім.

Наказ під назвою «Сприяння прекрасній федеральній громадянській архітектурі» створює нову раду, яка консультує президента щодо майбутніх федеральних будівель.

«Нові проекти федеральних будівель повинні, як і улюблені пам'ятки Америки, підносити й прикрашати громадські простори, надихати людський дух, облагороджувати Сполучені Штати, викликати повагу серед широкої громадськості та, за необхідності, поважати архітектурну спадщину регіону», — написано у наказі.

У розпорядженні говориться, що федеральні будівлі, побудовані нещодавно у Вашингтоні, створили «суперечливу суміш класичного та модерністського дизайну». У документі сказано, що, за деякими винятками, уряд «в основному припинив будувати красиві будівлі».

Використання класичної та іншої традиційної архітектури «слід заохочувати», додає президент.

Хоча традиціоналісти мати вітати цей крок, деякі з них засмутилися, пише BBC.

Американський інститут архітекторів заявив, що «однозначно виступає проти» цієї ініціативи. Критики назвали рішення уряду «недемократичним» і виступили проти нав'язування архітекторам офіційного стилю.

Пол Голдбергер, архітектор, удостоєний Пулітцерівської премії, заявив, що встановлення урядом США «офіційного стилю не є повністю сумісним з ліберальною демократією ХХІ століття».

Проект наказу вперше був оприлюднений у лютому, проти нього заперечували Американський інституту архітекторів та Національний трест з питань збереження історії.

У понеділок інститут заявив, що громади повинні мати «право та відповідальність самостійно вирішувати, який архітектурний дизайн найкраще відповідає їхнім потребам».

Деякі експерти з архітектури стверджували, що, наполягаючи на класичній архітектурі та виключаючи сучасні стилі, уряд припускав «вищість» «білої» історії та культури.

Однак представник Білого дому повідомив Bloomberg, що опитування з цього приводу виявили, що переважна більшість американців віддають перевагу традиційним дизайнам.

Національне товариство громадянського мистецтва також привітало крок Трампа і заявило: «Американці давно зрозуміли, що класична архітектура є не тільки красивою, вона втілює ключові цінності нашого представницького уряду».

Його речники додали, що більшість опитаних людей віддали перевагу класичній архітектурі і що «дизайн федеральних будівель повинен відображати естетичні та символічні вподобання людей, для обслуговування яких вони побудовані».

Тікай хто може! Мільярдери, які покинули домівки, аби зекономити на податках