Трамп направив армію до Вісконсіна відновлювати порядок. Чи порівняно це з подіями в Білорусі?

Ще в одному місті США спалахнули протести проти неправомірного, на думку громадськості, застосування сили поліцейськими проти темношкірого. Після кількох днів заворушень в місті Кеноша штат Вісконсін президент Дональд Трамп направив туди воєнізовані формування.

Все почалося в неділю, коли поліція прибула до будинку 29-річного Джейкоба Блейка за викликом про домашнє насильство. Обставини досі не до кінця зрозумілі. Адвокати Блейка стверджують, що він намагався розняти двох жінок-бійців. На відео, яке зняв випадковий перехожий, видно, як Блейк намагається сісти в свою машину, в якій знаходяться його діти, повідомляє ВВС. У цей момент один з поліцейських намагається його затримати і потім відкриває вогонь.

Було зроблено сім пострілів. Чотири кулі потрапили в Блейка, одна з них в хребет. Він був госпіталізований у важкому стані. Нагадаємо, три місяці тому в США від рук поліцейських загинув інший афроамериканець  46-річний Джордж Флойд. Це викликало хвилю протестів по всій країні, а в світі започаткувало рух за права темношкірих Black Lives Matter ( «Життя чорних мають значення»).

Після інциденту в Кеноші натовп почав підпалювати машини, громити вітрини, а в копів полетіли пляшки з «коктейлем Молотова». Влада ввела коммендантску годину. Місцеві жителі його проігнорували і зібралися на мітинг. Проти них застосували сльозогінний газ і гумові кулі.

Кеноша США протести

Кеноша США протести

І ось в середу президент країни Дональд Трамп прийняв рішення направити до Кеноші воєнізовані формування і Національну гвардію. «Щоб відновити закон і порядок!» — написав Трамп в Twitter.

Як відомо, масові протести зараз відбуваються і в Білорусі. Її громадяни протестують проти масових фальсифікацій на виборах президента країни і каральних дій силовиків. Різниця в тому, що у наших сусідів протести принаймні поки що носять мирний характер, а міліціянти, згідно з численними повідомленнями, б'ють людей, затримують їх без законних підстав, застосовують тортури. Крім того Олександр Лукашенко, що наполегливо чіпляється за крісло президента, привів в стан повної бойової готовності армію на західному кордоні Білорусі.