Трамп погрожував членам НАТО російською агресією, якщо вони не оплачуватимуть «рахунки»

Колишній президент Дональд Трамп заявив, що під час свого очільництва у США він сказав лідерам країн НАТО, що «заохочуватиме росію робити все, що їй заманеться» з державами, які заборгували виплатили військовому альянсу гроші.

Про це він розповів під час суботнього виступу у штаті Південна Кароліна, пише The New York Times.

Трамп заявив, що НАТО, до початку його президентства, нібито, було банкрутом. Зокрема він відмовляв у захисті союзникам від теоретичної загрози, якщо вони відмовлятимуться оплачувати «рахунки».

Він відзначив, що одного разу «один із президентів великої країни» запитав його, чи будуть США, як й раніше, захищати їх від російського вторгнення, якщо вони «не заплатять».

«Ні, я б не став вас захищати. Насправді я б заохочував їх (росіян, — Прим. Ред.) робити все, що їм заманеться. Ти повинен заплатити. Ти маєш платити за рахунками», — заявив Трамп.

Відзначимо, що в основі НАТО існує принцип колективної оборони, відповідно до якого, напада на одного з союзників розглядається як напад на всіх членів Альянсу.

Протягом багатьох років, Трамп невірно описував систему фінансування НАТО. Країни-члени прагнуть витрачати щонайменше 2% ВВП на військові витрати, і більшість країн не досягає цієї мети.

«Однак 2 відсотки вважаються лише орієнтовним показником, і не існує «рахунків», які якісь члени Альянсу не оплачують», — пише ВВС.

Білий дім, зі свого боку, назвав слова Трампа «шокуючими й божевільними». Зокрема нагадав про зусилля чинного президента Джо Байдена щодо зміцнення НАТО.

Дональд Трамп і критика НАТО

Наразі Трамп — найімовірніший кандидат від Республіканської партії на цьогорічних президентських виборах у США. Він давно критикує НАТО і вважає гарантії захисту країн-членів — надмірним фінансовим тягарем для Штатів.

Відколи росія розпочала своє повномасштабне вторгнення в Україну, він нарікав на суми допомоги, що США передає Україні.

За даними Білого дому, станом на грудень 2023 року США надали Україні більше фінансової підтримки, ніж будь-яка інша держава — на загальну суму понад $44 мільярди. Втім республіканці від початку 2024 року блокують подальше фінансування.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Інтервʼю путіна Такеру Карлсону: знайомі наративи та стандартні запитання