Трамп пообіцяв до Різдва повністю вивести війська США з Афганістану
The Times of Israel

Президент США Дональд Трамп висловився за повне повернення додому американського військового контингенту в Афганістані до Різдва.

Про це Трамп написав у своєму акаунті в Twitter.

Дослівно він повідомив: «Ми маємо повернути додому ту невелику кількість наших хоробрих чоловіків та жінок, які зараз служать в Афганістані, до Різдва!».

Ця дата  — більш рання, аніж запланований раніше вивід військ до травня 2021 року. Повернення відбудеться за умови, що «Талібан» виконає положення мирної угоди, укладеної в лютому 2020 року.

Сполучені Штати підписали мирну угоду з «Талібаном», метою якої є припинити вісімнадцятирічне кровопролиття в Афганістані та повністю вивести американські війська з країни.

Відповідно до угоди, США у наступні після неї 3-4 місяці мали скоротити свої сили з 13 тисяч до 8 600 осіб, а решту військ вивести з країни протягом 14 місяців. Також свої війська повинні вивести союзники США по НАТО.

У свою чергу таліби погодилися не дозволяти екстремістам використовувати країну як плацдарм для нападу на США або їх союзників.

Новітня афганська війна

Президент Джордж Буш розпорядився ввести війська США в Афганістан у відповідь на теракти 11 вересня 2001 року. «Талібан» давав прихисток Усамі бен Ладену та його терористичній мережі «Аль-Каїда».

Це найдовша війна, яку американські війська ведуть за кордоном. Вона коштувала США життів 3,5 тисяч військових і понад 750 мільярдів доларів.

Трамп неодноразово обіцяв закінчити «безкінечні війни» на Близькому Сході. Виведення військ може вплинути на його підтримку американськими виборцями у прагненні Трампа переобратись на другий строк.

Міністерство оборони США нещодавно оголосило про значне скорочення американських військ в Афганістані, що мало завершитися повним виведенням американських військ з країни до травня 2021 року.

Наразі в Афганістані залишається менше 9000 американських солдатів, і Міністерство оборони заявило в прес-релізі за останній місяць, що кількість військ, як очікується, стане меншою за 5000 осіб до кінця листопада.

На піку присутності США в Афганістані в 2010 і 2011 роках там перебувало близько 100 000 військовослужбовців, за даними The Associated Press, але їх кількість різко впала під час другого строку президента Барака Обами, що є тенденцією, яка збереглася й під час президентства Трампа.

Трамп наполегливо намагався повертати солдатів додому з-за кордону протягом усього президентства, навіть якщо часом це може призвести до посилених погроз американським союзникам. Це призвело до суперечок Трампа з деякими вищими військовими посадовими особами його адміністрації.

Уряд Афганістану розпочав переговори з Талібаном, а Бахрейн визнав Ізраїль