Трамп відмовився підписати законопроєкт, схвалений Конгресом, про $2,3 трлн допомоги й соцвиплати під час пандемії

Президент США Дональд Трамп розкритикував ухвалений напередодні Конгресом законопроект, який передбачає розподіл $2,3 трлн допомоги економіці, бізнесу і громадянам. Про це Трамп заявив у своєму відеозверненні в Twitter.

За його словами, Конгрес США «знайшов багато грошей для інших країн, лобістів, а також особливих інтересів», та недостатньо коштів для звичайних американців. «Це справді ганьба», — заявив Трамп.

Президент зазначив, що Конгрес має збільшити суму «чекових стимулів» до $2000 для фізичних осіб або $4000 для подружжя. Нині в законопроекті передбачені, як сказав Трамп, «смішно низькі» $600 для фізичних осіб.

Я також прошу Конгрес негайно позбутися марнотратних і непотрібних предметів цього законодавства та надіслати мені відповідний законопроект, інакше наступна адміністрація повинна буде приймати пакет допомоги через COVID-19

Обидві палати Конгресу США переважною більшістю ухвалили цей законопроєкт у понеділок. З $2,3 трлн $1,4 трлн депутати запланували на видатки федеральних установ у сфері національної безпеки, зовнішньої політики, транспорту, сільського господарства та охорони здоров’я. Близько $900 млрд — на стимулювання малого бізнесу, збільшення виплат з безробіття й на «стимулюючі чеки» для більшості громадян США.

Уряд США фінансується тимчасово до 28 грудня й очікує $1,4 трлн федеральних виплат на 2021 фінансовий рік, які є частиною законопроекту.

Заява Трампа приголомшила Вашингтон. Адже республіканці та демократи вели переговори щодо пакету заходів із порятунку в умовах коронавірусу з липня.

Неприйняття законопроєкту або неспроможність скасувати можливе вето з боку Трампа може призвести до того, що діяльності уряду буде частково паралізована. Пакет заходів містить фінансування допомоги за межами США, а також федеральних агентств на найближчі дев'ять місяців на суму $1,4 млрд. Ці установи доведеться закрити, якщо президент ветує або відмовиться підписати його до півночі наступного понеділка.

Законопроєкт може бути змінений, якщо керівництво Конгресу захоче це зробити. Якщо цього не станеться, Трамп може або підписати законопроєкт, або накласти вето.

Внести зміни до 28 грудня Конгресу буде дуже важко, наголошує BBC. Сторони місяцями домовлялися про тисячі складових допомоги через пандемію й фінансування уряду США на суму $1,4 трлн.

Навіть якщо Конгрес захоче внести зміни до законопроєкту, його все одно доведеться проголосувати повним складом Палати представників та Сенату. Крім того, багато республіканців можуть не погодитися на прямі виплати американцям на суму $2000, оскільки це збільшить бюджет законопроєкту на $1 трлн.

Більшість законодавчих актів, що надходять від Конгресу, вимагають схвалення президента, перш ніж стати законом.

Однак Трамп конкретно не заявив, що накладе вето на законопроект. Навіть якщо він це зробить, американські ЗМІ заявляють, що в Конгресі може бути достатньо голосів як від демократів, так і від республіканців, щоб скасувати його вето.

Пакет допомоги містить низку положень, які допоможуть десяткам мільйонів американців, які намагаються звести кінці з кінцями в умовах пандемії.

Одноразові виплати в розмірі $600 складають половину суми, передбаченої законом про допомогу в умовах пандемії у березні. Він передбачав $2,4 млрд економічної допомоги.

Пакет, прийнятий Конгресом, збільшує федеральні виплати по безробіттю до $300 на тиждень протягом 11 тижнів, хоча це половина суми, передбаченої попереднім законопроєктом.

Цей пакет містить $25 млрд допомоги на оренду та подовжує мораторій на виселення, який мав закінчитися в кінці грудня. Це є порятунком для мільйонів американців.

У вівторок новообраний президент Джозеф Байден заявив, що законопроєкт про допомогу під час коронавірусу є лише «початковим внеском». Він пообіцяв, що вимагатиме від законодавців прийняти ще один законопроєкт про підтримку американців після вступу на посаду.

Байден та Харріс анонсували нові призначення в адміністрації Білого дому