Трамп засудив рішення Байдена відкласти виведення військ із Афганістану
Getty Images

Колишній президент США Дональд Трамп розкритикував рішення свого наступника Джо Байдена про виведення військ з Афганістану до 11 вересня. На думку Трампа, США могли б зробити це швидше, відповідно до домовленостей, досягнутих його адміністрацією.

Рішення Байдена відкласти виведення залишків американської армії до вересня означає, що ці сили залишаться в країні після першого травня, граничного строку, про який домовилися сторони торік. У політичного керівництва «Талібану» це викликало різку реакцію, стверджує ВВС.

 «Вихід з Афганістану — чудове і позитивне рішення. Я планував, що ми виведемо війська 1 травня, і нам варто бути якомога ближче до цього графіку», — передає Washington Examiner заяву Трампа. Він зазначив, що «ми можемо вийти раніше, і нам варто це зробити».

Трамп також заявив, що вважає нетактовним використовувати річницю терактів 2001 року як точку виведення. «11 вересня символізує дуже сумні події і період в історії нашої країни, і він повинен залишатися днем ​​пам’яті і поваги до тих великих душ, які ми втратили», — заявив він.

Попередня адміністрація США домовилася з владою Афганістану про виведення американських військових з країни до 1 травня 2021 року.

У квітні Джозеф Байден оголосив, що 1 травня США розпочнуть виведення військ, а до 11 вересня виведуть контингент з країни. Військові, необхідні для охорони американського посольства в Кабулі, залишаться після 11 вересня.

Представники руху «Талібан» повідомили, що відновлять напади на іноземних солдат в Афганістані, якщо ті не покинуть країну відповідно до початкових домовленостей.

Сили НАТО планують одночасно вийти з Афганістану