Трампу в світі не довіряють більше, ніж Путіну. Але то було ще до отруєння Навального

Канцлер Німеччини Ангела Меркель користується найбільшою довірою серед світових лідерів у жителів розвинутих країн. Найменше довіряють президентові США Дональду Трампу. Цікаво, що це дані дослідження саме американського соціологічного інституту — Pew Research Center, опубліковані у вівторок, 15 вересня.

Опитування проводилось з 10 червня по 3 серпня 2020 року, в ньому взяли участь 13 273 респонденти з 13 розвинутих країн світу. До них увійшли Канада, Австралія, Японія, Південна Корея, Великобританія, Швеція, Франція, Данія, Бельгія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія. В списку немає США, хоча саме їхній інститут і підготував роботу.

Найбільшою довірою у світі, як виявилось, користується Ангела Меркель. Її діям довіряють 76%, а лише 19% не довіряють. Трохи менше, але достатньо, довіри є у президента Франції Еммануеля Макрона — 64% опитаних сприймають його дії позитивно, 32% — негативно.

Третій європейський лідер у дослідженні, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, виявився контроверсійною персоною. Оцінки щодо нього розділилися майже порівну — 48% проти 46%.

Далі йдуть троє лідерів, у чиїх діях сумнівається більша частина населення. У президента РФ Володимира Путіна (23% на 73%), лідера Китаю Сі Цзіньпіня (19% на 78%) та президента США Дональда Трампа (16% на 83%), як бачимо, цифри сумірні, але все-таки трохи різні. Трампу не довіряють більше, ніж Путіну. Зазначимо, що опитування проводилось до того, як у Росії був отруєний опозиційний лідер Олексій Навальний, чого досі не визнають в Кремлі. А Трамп останнім часом міг набрати собі балів посередницькою діяльністю щодо примирення на Близькому Сході.

Pew Research