Транзит російського газу через Україну скорочується
Investing.com

Російський «Газпром» поступово зменшує транзит через Україну. Про це написав у Facebook глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

За його словами, після запуску «Турецького потоку»-1 та -2 транзит до Туреччини, Греції та Болгарії повністю перейшов з України до нових газогонів.

А з 1 квітня й постачання газу до Румунії повністю забезпечується зі сторони Болгарії через «Турецький потік»-2. Наразі по південному напрямку через Україну транзит виконується тільки для споживачів Молдови.

«Якщо будуть завершені продовження «Турецького потоку» через Болгарію і Сербію, то «Газпром» переведе і транзит до Угорщини теж через «Турецький потік»-2. Для України це означає додаткову втрату 10-12 млрд м3 транзиту щорічно».

Очільник компанії вважає дуже важливим не допустити завершення будівництва «Північного потоку-2». «Транзит газу Україною — це не тільки значних дохід, а важливий елемент енергетичної та мілітарної безпеки України», — написав Макогон.

Передісторія

30 грудня 2019 року НАК «Нафтогаз України» і російське ВАТ «Газпром» підписали новий контракт про транзит газу на п'ять років. Мінімально гарантоване прокачування за новим договором "качай або плати" становить 65 млрд м³ газу в перший рік і по 40 млрд м³ в наступні чотири. Український президент Володимир Зеленський відзначав, що в рамках п'ятирічного контракту з транзиту газу Україна отримає більше 7 млрд доларів.

Вона передбачає бронювання «Газпромом» потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м / добу) у 2021-2024 роках.

У 2020 році через територію України в Євросоюз транспортували транзитом 55,8 млрд м³ російського газу. Це найнижчий показник за сім років.

Раніше Макогон заявив, що «Оператор ГТС України» має декілька сценаріїв на випадок добудови газопроводу «Північний потік-2», який дозволить вести транзит російського газу в обхід України.

17 квітня 2014 року після окупації Автономної Республіки Крим Росією Європейський парламент ухвалив резолюцію про відмову від побудови «Південного потоку», який мав іти в європейські країни дном Чорного моря в обхід України. Натомість перше постачання газу «Турецьким потоком» до Болгарії відбулося 1 січня 2020 року. Офіційно газогін введений в експлуатацію 8 січня 2020 року. 

«Північний потік-2» — проєкт розширення газогону «Північний потік» у Балтійському морі довжиною 1 234 км, який також б'є по українській ГТС. Початковий проект передбачав будівництво двох ниток газопроводу від Росії до Німеччини (загальною потужністю 55 млрд куб м газу на рік). Газогін мав проходити через п'ять країн: Росію (118 км), Фінляндію (374 км), Швецію (510 км), Данію (147 км) й Німеччину (85 км).

Однак декілька західних країн почали виступати проти завершення будівництва водогону та навіть запроваджувати санкції.

19 січня 2021 року США ввели санкції проти судна «Фортуна», яке будує газопровід. До санкційного списку також було внесли російську компанію «Рустанкер» та танкери «Максим Горький» і «Сьєрра», які ходять під російським прапором.

24 січня російське судно-трубоукладник «Фортуна», не зважаючи на накладені на нього санкції США, продовжило прокладання газопроводу «Північний потік-2» у водах Данії.

Нині з загальної протяжності 2 460 км вже укладено понад 2 300 км трубопроводу. Залишилося завершити укладання близько 120 км у водах Данії та понад 28 км — у водах Німеччини. За даними ЗМІ, Морське управління Данії (DMA) вважає, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» може завершитися до кінця вересня цього року, хоча раніше планувалося зробити це у квітні.

Російський «Газпром» різко знизив транзит газу