Трембіти, Голодомор та Брежнєв. The Sun зібрала для британців 20 фактів, які треба знати про Україну
The Sun

У субботу, 3 липня, збірна України гратиме у 1/4 фіналу Євро проти команди Англії. Матч відбудеться у Римі.

Очікуванням цієї гри живуть не лише українці, але й англійці. Популярний таблоїд The Sun підготував матеріал, в якому зібрав 20 речей, котрі, на думку редакції, британці мають знати про Україну.

Українським читачам буде цікаво дізнатися, на чому саме наголосили британські журналісти. Сhas News залишив формулювання британських колег, лише деінде додав коментарі.

1. Україна є другою за величиною країною в Європі, але її населення у 41 млн є меншим, ніж у Англії (56 млн).

2. Команді Гарета Саутгейта доведеться стежити за небезпечним Олександром Зінченком (24 роки), який тричі вигравав Прем'єр-лігу з «Манчестер Сіті». Його сім'я втекла з України, коли підтримані Росією сили намагалися взяти під контроль Донбас у 2014 році. Зінченко одружений з гламурною спортивною журналісткою Владою Щегловою.

(У нас дружину Зінченка знають під псевдонімом — Влада Седан. Щеглова — її справжнє прізвище. А ще цікаво, що у статті Зінченка скорочено назвали Olek. Відомо, що у «МанСіті» його називають Alex — Сhas News).

3. Тренер України Андрій Шевченко побив Саутгейта у модному змаганні, одягаючи костюми, зроблені його приятелем італійським модельєром Джорджо Армані. Колишній форвард «Челсі» та «Мілана» Шевченко зустрів свою майбутню дружину, модель Крістен Пазік, на афтерпаті, що організував Джорджо.

4. Актриса Міла Куніс покинула Україну у віці семи років, коли її мама-вчитель та тато-інженер вирішили, що країна «не має майбутнього». Їїї бабусі та дідусі пережили Голокост. Куніс назвала також антисемітизм в СРСР причиною переїзду до США.

5. Найбільшими спортивними зірками України є колишні чемпіони з боксу у важкій вазі Віталій та Володимир Клички, які є братами. Віталій, якого жодного разу не нокаутували у професійних поєдинках, зараз є мером столиці — Києва.

(Віталій навіть у нокдауні жодного разу не був! — Сhas News).

6. Президент України Володимир Зеленський колись знявся у телешоу як викладач, що несподівано стає президентом країни. Комедійний актор, котрий перетворився на політика, потрапив у скандал з колишнім президентом США Дональдом Трампом, що намагався тиснути на нього задля розслідування щодо сина Джо Байдена Хантера.

7. Цій нації належить найкращий стрибун з жердиною усіх часів — Сергій Бубка з Луганська, який 35 разів бив світовий рекорд серед чоловіків й був першим, кому підкорилися шість метрів.

8. Дівчина Бонда Ольга Куриленко виросла у злиднях у портовому місті Бердянську, їй довелося ділити квартиру з чотирма родичами та мамою-одиначкою. Після переїзду до Москви у віці 15 років вона стала моделлю.

9. Зірка «Оселі зла» Мілла Йовович походить із столиці України Києва. Родина Йовович залишила Радянський Союз, коли їй було п’ять років.

10. В Україні є найнезвичайніший туристичний об’єкт  зруйнована атомна електростанція в Чорнобилі. Щороку 10 тис. людей відвідують місто-привид Прип'ять, яке жителі покинули у 1986 році після катастрофи.

Дорога на Євро довжиною півтора року і 20 годин. Як українці всупереч пандемії вболівають за наших у Бухаресті

11. Політика Йосипа Сталіна щодо продажу української сільськогосподарської продукції залишила місцевих жителів без їжі та викликала звинувачення у Голодоморі 1932-33 років, який забрав 3,9 млн життів. Є думка, що комуністичний лідер так карав фермерів, які виступали проти передачі своєї землі державі.

12. Україна мала третій за величиною арсенал ядерної зброї у світі, перш ніж погодитися відмовитись від нього у 1994 році. Росія запевнила своїх сусідів, що в обмін на це поважатиме їхні кордони. Але порушила цю угоду, коли через десять років анексувала Крим.

13. Україну називають другою найбіднішою країною в Європі, 60% її населення живе за межею бідності. Середня заробітна плата становить 7 тис. фунтів стерлінгів на рік порівняно з 31 тис. фунтів у Великобританії.

(Британці дещо перебільшили. Мабуть, не можуть повірити, що в Україні заробляють настільки мало. 7 тис. фунтів — це 264,8 тис. грн. на рік, або 22 тис. грн на місяць. Стільки не отримують навіть по Києву, де середня зарплата складає 19,2 тис. грн. По Україні ж цей показник, згідно з Держстатом, — 13,5 тис. грн. на місяць — Сhas News).

14. У 1922 році Україна стала однією з республік-засновниць СРСР. В Україні народився другий за часом правління лідер комуністичної держави Леонід Брежнєв.

15. Під час Другої світової війни країна втратила 1,6 млн військових та 5,2 млн цивільних.

16. В Україні є сім об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, включаючи зелено-золотий собор Святої Софії у Києві. А в Києво-Печерський лаврі досі мешкає близько 100 ченців.

17. Жінки надихають силою квітів, і на спортивних змаганнях часто підтримують, одягаючи різнокольорові вінки. У суботу ви зможете помітити кількох таких шанувальниць, які носять vinok.

18. Уейн Руні забив переможний гол, коли Англія перемогла Україну з рахунком 1:0 у Донецьку на груповому етапі Євро-2012. Україна проводила Євро разом з Польщею, але не змогла вийти до плей-офф.

(Автори «забули» згадати, що за рахунку 1:0 українець Девіч забив у відповідь, але угорський арбітр Кашшаї з помічниками не помітив, що м’яч повністю перетнув лінію воріт, і гол не зарахував. Результат міг бути іншим — Chas News).

19. Не зважайте на вувузелу!  Україна має найдовший у світі музичний інструмент. Трембіта заглушить трубу, яка виявилася настільки неприємною під час чемпіонату світу в Південній Африці.

20. Якщо Україна програє в суботу, їхні вболівальники зможуть потопити своє горе у горілці, яка схожа на водку. Цей національний напій має 40 відсотків алкоголю і, безсумнівно, забезпечує ще більш смертельне похмілля.

Ми — у чвертьфіналі Євро! Україна на останній хвилині додаткового часу вирвала перемогу у Швеції